BEELDENDE KUNST

Cobra-kunst en kunst in de traditie van deze beweging is te zien op de tentoonstelling Cobra en later. Met werken van Karel Appel, Corneille, Eugène Brands en Antoon Rooskens....

Alkmaar

Amersfoort

Centrum voor Moderne Kunst De Zonnehof toont van twaalf Duitse hedendaagse kunstenaars 44 schilderijen op papier. De werken van onder anderen Markus Lüpertz, A.R. Penck en Sigmar Polke geven een overzicht van de na-oorlogse kunst in Duitsland. Tot en met 25 april.

Amstelveen

Naast het werk van Corneille (tot en met 25 mei) toont het Cobra Museum de expositie Jean-Clarence Lambert, Ontmoetingen met Cobra, over de samenwerking van de experimentele Franse dichter-filosoof met de leden van de Cobra beweging. Bibliofiele uitgaven met grafiek, manuscripten, kunstwerken, foto's en brieven. Van 18 april tot en met 8 juni.

Amsterdam

De tentoonstelling Wenen 1900 geeft een chronologisch overzicht van de Oostenrijkse kunst tussen 1870 en 1918, de periode waarin kunstenaars als Hans Makart, Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt op zoek gingen naar nieuwe uitingsvormen. In het Van Gogh Museum tot en met 15 juni.

Het Rijksmuseum met Spiegel van alledag zo'n 140 prenten van Hollandse en Vlaamse meesterkunstenaars als Pieter Breugel, Rubens, Rembrandt en Van Ostade. Stadhouderskade 42, tot en met 4 mei.

Vierentwintig sculpturen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem zijn te zien in het Stedelijk Museum. Ze tonen alle thema's, vormen en werkprocessen die Rückriem hanteerde. Tot en met 25 mei.

Voor de expositie Maritieme Meesters, Scheepvaart op tekeningen 1600-1800 maakte het Scheepvaartmuseum een selectie uit zijn collectie zeventiende-eeuwse tekeningen. Tot en met 30 juni.

De sculpturen van beeldend kunstenaar Wang Du hebben titels als 'stel wint tijdens een kus-competitie een auto met een kusrecord van een aantal dagen'. Ze zijn kortom zowel grappig als provocatief. De Gate Foundation wijdt een tentoonstelling aan Du's werk. Keizersgracht 613, tot en met 13 juni.

Het jonge ontwerpersduo Viktor & Rolf maken geen conventionele mode-ontwerpen, zij 'ensceneren' kleding die het midden houdt tussen mode en kunst. Van hen is in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, de installatie 'Le Regard Noir' te zien. Tot en met 18 mei.

In De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, een tentoonstelling met werk van twaalf internationale kunstenaars, onder wie Adam Chodzko, Voebe de Gruyter, Henrietta Lehtonen en Laura Ruggeri. Tot en met 25 mei.

Arnhem

In het Museum voor Moderne Kunst een overzicht van de magisch-realistische schilder Carel Willink, waarop ook zijn minder bekende werk uit de jaren twintig te zien is. Verlengd tot en met 31 mei.

Hannie Ramaer, winnaar van de Gelderland Grafiekprijs 1996, exposeert in Kunstwinkel Von Oberbach, Beekstraat 7. Ramaer werkt vooral met droge naald en etsen. De mens en het dier zijn centrale thema's in haar werk. Tot en met 4 mei.

Breda

De tentoonstelling Hemels Erfgoed presenteert in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, een keuze uit de bisschoppelijke collectie van het Bredaas Museum. Schilderijen, beelden, kerkelijk textiel, liturgische gebruiksvoorwerpen en reliekhouders. Tot en met 11 mei.

Museum De Beyerd presenteert werken van de Duitse beeldend kunstenaars Herbert Hamak en Norbert Prangenberg. Tot en met 19 mei.

Den Bosch

De tentoonstelling Kinderen van alle tijden gaat over de kindercultuur in de Nederlanden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Kunst en gebruiksvoorwerpen over thema's als kinderarbeid, weeskinderen en opvoeding. In het Noordbrabants Museum, tot en met 6 juli.

Den Haag

De expositie Kunst op vleugels. Rond een herenigd drieluik van Gerard David toont uit de late Middeleeuwen zowel complete drieluiken als losse zijluiken van Hollandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars. Pronkstuk is het 'Drieluik met de geboorte van Christus' van de Vlaming Gerard David (1460-1523). Daarvan zijn de losse delen voor het eerst sinds de jaren dertig weer herenigd, in het Mauritshuis, tot en met 22 juni.

De Gouden Eeuw van Denemarken toont werk uit de periode 1800-1850, van onder anderen beeldhouwer Thorvaldsen en de schilders Christoffer Wilhelm Eckersberg en Constantin Hansen. In Museum Het Paleis, tot en met 19 mei.

Vanwege het 150-jarig bestaan van de Pulchri Studio: ruim honderd schilderijen van Pulchri-leden als Mesdag, Israëls, Mauve en de gebroeders Maris. In de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, tot en met 27 april.

Theo Jansen is bedenker en maker van Animari: 'strandbeesten' van elektriciteitsbuizen, satéstokjes, plastic en touw die de duinen op een natuurlijke manier kunnen verhogen. In Artoteek Den Haag, Denneweg 14a, is van Jansen de tentoonstelling 'Wind, Strand, Wolken' te zien. Tot en met 26 april.

De tentoonstelling Observaties toont recente kunstaankopen van Koninklijke PTT Nederland (KPN). Te zien zijn foto's, film en video van onder anderen Karen Murphy, Rineke Dijkstra, Jeroen Eisinga en Georgina Starr. In het PTT Museum, Zeestraat 82. Van 18 april tot en met 1 juni.

Enschede

Herman Kruyder (1881-1935) mag worden beschouwd als een van de voornaamste vertegenwoordigers van het Nederlandse expressionisme. Rijksmuseum Twenthe wijdt nu de overzichtstentoonstelling aan zijn werk. 'Gedoemde Scheppingen': schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 19 mei.

Gouda

De verwerking van de Tweede Wereldoorlog is het thema van de tentoonstelling Blijvend in verbeelding, in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Met grafiek en schilderijen van kunstenaars die de oorlog zelf hebben meegemaakt, onder wie Armando, Eddy Posthuma de Boer, Frank Lodeizen en Chaja Polak. Tot en met 15 juni.

Haarlem

Een van de meest waardevolle collecties zeventiende-eeuwse tekeningen in Nederland is nu te zien in het Teylers Museum. Met onder meer werk van Rembrandt, Jan van Goyen en Jacob van Ruysdael. Tot en met 25 mei.

In de Vleeshal van het Frans-Halsmuseum de tentoonstelling Visuele Verrukkingen, met fotowerken en videoinstallaties van zeven Haarlemse kunstenaars, onder wie Jacqueline Bieze, Margreet Bouman en Jan Willem Post. Tot en met 19 mei.

Heerlen

De Duitse dadaïst Kurt Schwitters (1887-1948) raakte begin jaren twintig sterk beïnvloed door de ideeën van Nederlandse vertegenwoordigers van De Stijl. Stadsgalerij Heerlen heeft ruim veertig werken bijeengebracht die Schwitters tussen 1923 en 1936 in Nederland maakte. Tot en met 8 juni.

Kampen

Kunst tussen 1940 en 1975 gaat over het werk van Kampense kunstenaars uit die periode, onder anderen Gerrit Hondius, Wobbe Alkema en Henk Poeder. In het Stedelijk Museum, tot en met 14 juni.

Leiden

De tentoonstelling Gewapend met goud gaat over gouden sieraden, wapens, geld, geschenken en andere kostbare voorwerpen uit de vroege Middeleeuwen die in de Nederlandse bodem zijn gevonden. In het Koninklijk Prentenkabinet, tot en met 26 oktober.

In het Rijksmuseum van Oudheden is de tentoonstelling Mummies! te zien. Aan de hand van 33 Egyptische mensen- en dierenmummies, 375 objecten, filmfragmenten en computerprogramma's wordt een beeld geschetst van de Egyptische beleving van leven en dood. De expositie is te zien tot eind 1998.

Maastricht

In Galerie Wanda Reiff stelde Felix Droese een tentoonstelling samen met werken waarvan de prijzen variëren van vijf tot 18 duizend DM. Het object van vijf Mark is een geldbiljet waarop iemand de tekst 'Dafür gab Ich meine Unschuld' schreef. De expositie loopt van 19 april tot en met 31 mei.

Middelburg

In De Vleeshal is werk te zien van Kendell Geers, onder de titel Memento Mori. Van 21 april tot en met 18 mei.

Nijmegen

Schilderijen en werken op papier van de Franse kunstenaar Gérard Garouste zijn te zien in Museum Commanderie van Sint-Jan, Franse Plaats 3. Garouste maakt vaak mythische voorstellingen in de traditie van meesters als El Greco en De Chirico. Tot en met 27 april.

Oost-Souburg

In de Watertoren de expositie 'L & M + Bricks' van de Londense beeldend kunstenaar Torie Begg. Tot en met 4 mei.

Rotterdam

Het Haags Gemeentemuseum bracht 150 vroege werken van Piet Mondriaan bijeen voor een tentoonstelling in De Kunsthal. De tekeningen, aquarellen en schilderijen brengen Mondriaans ontwikkeling in kaart van impressionistische landschapsschilder tot ontdekker van de voorstellingloze composities van 'de universele harmonie'. Tot en met 8 juni.

Welk schilderij vinden Nederlanders 'most wanted' en welk soort 'most unwanted'? Op basis van een enquête vervaardigde het New Yorkse kunstenaarsduo Komar & Melamid 'het meest gewenste' en 'het meest ongewenste' schilderij. The People's Choice bevat bovendien een dertigtal kunstwerken waarin de ideeën zijn verbeeld van de cultuurwoordvoerders van de grote politieke partijen. In de Kunsthal, tot en met 18 mei.

Voor de Argentijnse kunstenaar David Lamelas (1946) is kunst communicatie. In Witte de With de eerste Europese overzichtstentoonstelling 'A new Refutation of Time'. Met foto's, films en media-installaties. Tot en met 25 mei.

Galerie Delta Rotterdam bestaat 35 jaar en daarom heeft De Kunsthal meer dan honderd werken bijeengebracht die de galerie ooit verkocht. Onder meer werk van Karel Appel, Willem de Kooning, Jean Michel Basquiat en Andy Warhol. Tot en met 15 juni.

In V2, Eendrachtsstraat 10, Digital Bridges, een programma gewijd aan kunstenaars uit Sint-Petersburg. Met workshops, performances, een symposium en een tentoonstelling met kunstenaars van Gallery21, een kraakpand in St. Petersburg vol galeries en ateliers. Van 18 tot en met 20 april.

Tilburg

Bodyfashion, vernieuwing op de huid gezeten, in het Nederlands Textielmuseum gaat over de nieuwe materialen die voor onderkleding worden gebruikt en de nieuwe functies die sommige kleding daardoor krijgt. Tot en met 25 mei.

Utrecht

In het Centraal Museum de tentoonstelling Het beste van Wim T. Schippers. Tot en met 27 april. Verder voorwerpen uit de Romeinse tijd die in en rond Romeinse forten in de huidige provincie Utrecht zijn gevonden. Van 22 april tot en met 29 juni.

De tentoonstelling Vier eeuwen domineesland toont geschilderde en gegraveerde portretten, foto's en geluidsfragmenten van het domineesleven van de afgelopen vierhonderd jaar. In Museum Catharijneconvent, tot en met 17 augustus.

Voor de expositie Eric Wie en De Designpolitie redden Afrika! vroegen kunstenaar Wie en ontwerpers van bureau De Designpolitie iedereen 'een nieuw idee' of 'een originele, radicale gedachte' te opperen om 'de apathie rondom Het Probleem Afrika doorbreken'. In De Moira, Wolvenstraat 10, t/m 26 april.

Meer over