BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

Werk van ontwerper Henk Stallinga, Kees Rast en A.D.Copier in galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, t/m 31 december.

In De Brakke Grond van 10 december t/m 13 februari Het merg van de kleur, schilderijen van verschillende generaties schilders, o.a. Ger Lataster, Rik Vermeersch, Pjeroo Roobjee en Mario De Brabandere.

Schilderijen over geweld van Ronald Ophuis, t/m 16 januari in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

In galerie W139, Warmoesstraat 139 en in de centrale hal van het World Trade Center van 11 t/m 23 december Doel zonder oorzaak, over de kunstenaars als vormgevers van de samenleving. Met beelden, installaties, foto's, video- en geluidskunst van Dylan Graham, Mo Becha, Nell Donkers e.v.a.

In de Kunstfabriek, Czaar Peterstraat 213, op 11 en 12 december olieverfschilderijen van de Millennium Bug.

In galerie Singel 74 beelden van Leo Vroegindeweij, t/m 18 december.

In de Wetering galerie, Lijnbaansgracht 288, werk van o.a. Roel Achterberg, Marcel van Eeden, Loek Grootjans, Jus Juchtmans, t/m 15 december.

In de Reuten galerie, Fokke Simonszstraat 49, t/m 19 december beelden van Lie van der Werff.

In galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, stillevens van Ronald Zuurmond, t/m 15 december.

Zeefdrukken van de Chinese kunstenaar Hong Hao t/m 30 december in Canvas International Art, Lijnbaansgracht 319.

In galerie Collection d'Art, Keizersgracht 516, t/m 24 december schilderijen, gouaches, collages, keramiek en sculputren van Alphons Freijmuth.

In de Appel werk van Ayse Erkmen, Ann-Sofi Sidén, Gerald van der Kaap, Johan Grimonprez, Simon Starling en Katarzyna Kozyra: Fireworks. Tot en met 3 januari.

Stedelijk Museum: dertig tekeningen van Willem de Kooning uit de verzameling van Museum Overholland, t/m 9 januari; objecten en tekeningen van Michel Huisman, t/m 16 januari.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, van 10 december t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, van 11 december t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en van 15 december t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië. Tot en met 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum Glad IJs, een selectie uit aankopen van de afgelopen twintig jaar, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Met o.a. Rob Birza, Rineke Dijkstra, t/m 9 januari.

Arnhem

Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945 in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Beuningen

In galerie De nieuwe gang, Kloosterstraat 7, t/m 9 januari werken van Bart Drost.

Breda

Alle schilderijen van Co Westerik, t/m 9 januari in De Beyerd, Boschstraat 22.

Dalfsen

In galerie Safe, in de laatst gebouwde atoomkelder in de Raadhuisstraat, t/m 1 januari foto's, video en diaprojecties van Peter Spaans en Hans Eijkelboom met beelden uit New York en Dalfsen.

Den Haag

In galerie Nouvelles Images: van 11 december t/m 12 januari verkooptentoonstelling voor Médecins du monde van litho's en etsen van o.a. Alechinski, Chillida, Lichtenstein, Tapies en Venet; van 11 december t/m 12 januari werken op papier en schilderijen van Berend Hoekstra.

In galerie Maurits van der Laar, Herderstraat 6, schilderijen en tekeningen van Aline Thomassen, t/m 23 december.

In café Schlemmer, Lange Houtstraat 17, praat kunstenaar Ruben de la Cruz over inspiratie en praktijk. Op 15 december, 20 uur.

Eindhoven

Van Abbemuseum, t/m 9 januari, de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963).

Groningen

In Maupertuus, t/m 22 januari schilderijen van Hugo Kaagman, ooit begonnen als graffitikunstenaar.

Oog in oog, videoinstallaties en foto's van kunstenaars over kijken en bekeken worden in de maatschappij. Tot en met 17 december in het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26.

In het Provinciehuis werken van Ploeg-kunstenaars als Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan van der Zee, t/m 17 december.

Haarlem

Beeldeninstallatie van Bart Scheerder van 12 t/m 26 december in galerie De Loge, Minckelersweg 6 s.

Tekeningen, schilderijen en beelden van Armando, Marian Breedveld, Pieter Kusters e.a., van 10 december t/m 16 januari in galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47.

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum, van 11 december t/m 4 juni in de Verweyhal, Grote Markt 16.

In galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, t/m 19 december werk van Martin Kippenberger, Günter Förg en Georg Herold.

In de Vleeshal t/m 4 januari Snoepgoed, werk van Jaap Ploos van Amstel, André Eysackers, Helmuth van Galen, Jan Polak e.a.

Zwarte kunst in het Teylers Museum is een selectie van Engelse en Nederlandse mezzotinten uit de 17e t/m 19e eeuw, tot en met 30 januari.

Heino

Tekeningen, schilderijen en beelden van o.a. Ossip Zadkine, André Derain, Isaac Israëls en Constant Permeke in kasteel Het Nijenhuis.

Kampen

Werken op papier van Lucebert in de Gemeentelijke Expositieruimte, t/m 18 december.

Tachtig etsen van de Spaanse kunstenaar Francisco Goya: 'Los Desastres de la Guerra', in het Stedelijk Museum, t/m 30 december.

Leeuwarden

Fries Museum: installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', van 10 december tot en met 19 maart; tot en met 2 januari beelden van Gerard Groenewoud en Tilly Buij; tot en met 22 januari collages van Isa Genzken, waarin foto's uit pornotijdschriften zijn verwerkt.

In Het Princessehof Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar. Een verzameling van Chinees porselein tot wandelstokken envan uurwerken tot schilderijen. Ook in het Fries Museum. Tot en met 9 januari.

Leiden

Werk van hedendaagse kunstenaars, o.a. Halil Altindere en Ebru Oszeçem, uit Turkije in het Centrum Beeldende Kunst, t/m 16 januari: Hiç bir Yerden.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Centrum Beeldende Kunst Marres, Capucijnenstraat 98, de installatie 'Home-land' van Jozef Legrand, t/m 24 december. Daarnaast werken van Lois Weinberger en een flotationtank van Mike Tyler.

Nijmegen

Schilderijen, grafiek en kunstenaarsboeken van Pat Fros en transparante beelden en objecten van Coen Kaayk in galerie Fam, Grote Markt (Achter de Hoofdwacht 1).

Otterlo

Schilderijen en werken op papier van Isaac Israels, t/m 2 januari in het Kröller-Müller Museum.

Rotterdam

In Tent, Witte de Withstraat 50, op 9 december een avond (door Barcode) met Kika: virtual reality, media en geluid, vanaf 21 uur; van 10 december t/m 9 januari werk van Harry Sengers.

De avond van het paard is het thema van de vierde Serendipity-avond, op 10 en 11 december vanaf 20.30 uur in Bonheur, Eendrachtsstraat 79/81.

Constructies van William Engelen en werk van Werner Reiterer in de MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53. Tot en met 19 december.

Tekeningen en schilderijen van William Anthony en foto's ('zelfportretten') van Bert Sissingh/Sjoukje Boersma in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, t/m 19 december.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

Boijmans Van Beuningen: t/m 9 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

In de Kunsthal werk van Isaac Israels. Isaac Israels (1865-1934) Holands impressionist, tot en met 9 januari.

Sittard

Portretten van Monique Camps in het DSM-kantoor, Poststraat 1, van 15 december t/m 31 januari.

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, t/m 9 januari.

Uden

Tentoonstelling over de Kopten en de Ethiopiërs van 11 december tot en met 12 maart in het Museum voor religieuze kunst, Vorstenburg 1.

Utrecht

In Museum Catharijneconvent van 11 december t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen over de gedachten in die tijd over het leven na de dood.

Voor het Genootschap Kunstliefde maakten kunstenaars als Nora van Lamsweerde, Ton Diekstra e.a. hommages aan kunstenaars die ze het meest bewonderen van 14 december t/m 9 januari.

Vianen

Tentoonstelling over het leven van Johan Wolfert van Brederode in het Stedelijk Museum, t/m 16 januari.

Voorburg

Werk van schilder Vilmos Huszar, vormgever Piet Zwart en architect Jan Wils t/m 19 maart in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101.

Zwolle

Schilderijen van Jan de Goede in het Stedelijk Museum, van 11 december t/m 16 januari.

Meer over