Nieuws

Beelden vrijgegeven van twee mannen die ‘moordaanslag’ plegen op Groningse journalist

Bij journalist Willem Groeneveld, oprichter en hoofdredacteur van stadsblog Sikkom uit Groningen, zijn in de nacht van woensdag op donderdag een of meerdere molotovcocktails door het raam gegooid. De politie heeft beelden gedeeld om de daders zo snel mogelijk op te sporen.

Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom. Beeld
Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom.

Rond 02.45 uur kreeg de Groningse politie een melding binnen dat er brandend materiaal door een ruit in de voordeur van Groenevelds bovenwoning was gegooid. Groeneveld en zijn partner werden wakker van het glasgerinkel en wisten de ontstane brand zelf te doven. Beiden zijn ongedeerd gebleven.

De politie wil niet speculeren over de aanleiding. Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen, laat de Groningse politie in een verklaring weten.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), sprak op Radio 1 over een ‘moordaanslag’ op Groeneveld. ‘De politie moet hier de hoogste prioriteit aan geven, er moet heel hard worden ingegrepen. Je moet honderd procent zekerheid hebben dat de verantwoordelijke in de cel terechtkomt.’

Volgens een woordvoerder heeft de Groningse politie het incident als ‘zeer ernstig’ aangemerkt. Om te zorgen dat de daders zo snel mogelijk worden opgepakt, zijn camerabeelden van het incident openbaar gemaakt. Op de video is te zien hoe twee witte mannen een portiektrap oplopen en twee voorwerpen aansteken.

Intimidaties en bedreigingen

Groeneveld had eerder te maken met intimidaties en bedreigingen. Vooral zijn stukken over Groningse verhuurders die studenten zouden duperen, leidden tot verschillende intimidatiepogingen. Zo werden in 2019 zijn ruiten ingegooid. Het werk van Sikkom hierover heeft een activistische inslag, omdat Groningse studenten volgens Groeneveld media verdienen die ‘mensen een stem te geven’.

Een verhuurder waarover Groeneveld berichtte, Havos Vastgoed, deelde het privéadres en het telefoonnummer van Groeneveld op social media. Groeneveld en NDC Mediagroep, het mediabedrijf dat eigenaar is van het stadsblog Sikkom, deden naar aanleiding hiervan aangifte tegen Havos Vastgoed.

Vorige week zei Groeneveld in een interview met Villamedia, het medium van de NVJ, dat de intimidaties langzaamaan onder zijn huid gingen zitten. ‘Je bent meer gespitst op gekke geluiden in de straat. Als ik in de stad loop, kijk ik vaker over mijn schouder en ik mijd bepaalde kroegen.’

Kwaadspreken

In 2020 zei Groeneveld tegen de Volkskrant dat hij de gevolgen van het kwaadspreken door politici over de journalistiek aan den lijve voelt. Toen Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet het in een filmpje had over ‘trial by media’, merkte de Sikkom-hoofdredacteur dat in zijn inkomende post. ‘Direct daarna kregen wij de eerste berichtjes alweer binnen: zie je wel, jullie zijn niet te vertrouwen.’

Groeneveld is niet de enige journalist die een groeiende vijandigheid ervaart. Eerder dit jaar bleek uit een enquête van I&O Research in opdracht van PersVeilig dat journalisten in toenemende mate met fysieke en verbale agressie te maken hebben. Voor de enquête werden in totaal 8.600 journalisten aangeschreven, 689 respondenten reageerden. Acht op de tien van hen lieten weten weleens te maken te hebben gehad met geweld of bedreiging. Vier jaar geleden ging dat nog om zes op de tien.

Volgens PersVeilig – een gezamenlijk initiatief van de NVJ, de politie en het Openbaar Ministerie – zorgt de toegenomen agressie ervoor dat de persvrijheid in het geding komt.

Meer over