Beelden en nullen

Had de feministe in Neelie Kroes in 2003 niet al bijna alle vrouwen uitgezocht voor Balkenende II, omdat het anders weer alleen kerels zouden worden?...

Daar mag je absoluut niet uit concluderen dat Agnes van Ardenne, Sybilla Dekker, Maria van der Hoeven, Karien van Gennip, Medy van der Laan, Karla Peijs, Clémence Ross-van Dorp, Mélanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus en Rita Verdonk indertijd ook allemaal directe of indirecte relaties zouden hebben onderhouden met Willem Endstra, Jan Dirk Paarlberg, David Beesemer en andere veronderstelde afpersers en witwassers uit de kring van Willem Holleeder.

Honderd procent zekerheid bestaat helaas nergens meer. Wie had ooit durven dromen dat een prins van Oranje zich nog eens zou gaan verloven met een meisje dat in de omgebouwde reddingsboot van Klaas Bruinsma had overnacht?

Mij gaat het trouwens niet om schande, maar om macht. Als buitenlandse functionaris mocht Neelie niet meedoen met de top-800-competitie van de Volkskrant, en dat betekent dat Brinkman van geluk mag spreken, geen schijn van kans gehad. Hij heeft uiteraard ook wel twijfelachtig vastgoed- en bouwvolk in zijn kennissenkring, maar tegen Neelie had hij nooit op gekund.

In het oerbeeld dat ik van haar heb, lag ze overigens ook zelf in bed, zij het niet in een omgebouwde reddingsboot, maar gewoon thuis. Het was oudejaarsdag 1981. In het kerstreces had ze als Kamerlid blijkbaar een griepje opgelopen (of ze had het verzonnen), en achter een schaal oliebollen poseerde ze in pyjama voor een fotograaf die ze vermoedelijk de vorige dag bij de redactie van De Telegraaf had opgetrommeld.

‘De toestand in Polen is natuurlijk vreselijk’, had ze er als nieuwjaarswens bij laten afdrukken – we leefden in de dagen van Solidarnosc. ‘Vaak is dat leed niet te omschrijven. Ik wens de Polen van ganser harte een vredevol ’82 toe.’

Ik dacht meteen: die mevrouw deugt niet, Maar een fractie van een seconde eerder had ik gedacht: die mevrouw zal het ver schoppen.

Het tweede beeld – eigenlijk ook oer – dateert van 23 jaar later. Ze heeft dan als pleegmoeder voor de VVD de ‘nummer zestien’ al gelanceerd, wat zoals men zich herinnert geen rugnummer was, maar dat de plaats aangaf waarop Ayaan Hirsi Ali (door Neelie consequent ‘Ayaan’ genoemd, zoals ze zelf ook het liefst ‘Neelie’ wil heten, en we de koningin meestal ‘Beatrix’ noemen) in de liberale fractie werd gekozen.

Haar huwelijk met Bram Peper had intussen geloof ik z’n mooiste tijd gehad, maar ze bleven nog even bij mekaar om samen de schadevergoeding op te strijken die ze hadden geëist van mensen die de voormalige Rotterdamse burgemeester van bedrieglijk declareren hadden beschuldigd.

In het tweede beeld werd ze omringd door de ranzige drie heren die toentertijd het programma Barend & Van Dorp presenteerden, en die de woorden haast van haar lippen wilden slurpen. Op hun hijgerige vraag aan hoeveel smartengeld ze dacht, antwoordde ze een keer of tien:

‘Dat wordt een bedrag van minstens zes nullen.’

En weer dacht ik: deugt niet, maar wordt nog wel eens eurocommissaris.

Het laatste beeld is verbaal: in de Volkskrant met grote beeldende kracht geschreven door Merijn Rengers en John Schoorl onder de kop: ‘Kroes lobbyde voor vastgoedmagnaten’, en met een oogverblindend portret van Neelie met haar boezemvrind Jan Dirk Paarlberg.

Maar het zinnetje dat een literaire prijs verdient, gaat over de wijze waarop Neelie zich in 2002 samen met haar bij justitie bekende vriend David Beesemer bij de kersverse wethouder Marco Pastors opdrong (‘zijn agenda binnenlulde’, in zijn woorden), en sprak:

‘Het leek me goed als David en jij elkaar een keer spraken. Ik ga me er niet mee bemoeien, maar ik blijf er wel bij zitten.’

Daar moeten toen veel machtige nullen over tafel zijn gegaan.

Meer over