nieuwsEpstein-affaire

Bedrijven en goede doelen verbreken banden met prins Andrew

Het controversiële interview dat prins Andrew afgelopen zaterdag gaf aan de BBC, heeft hem weinig goed gedaan. Meerdere bedrijven en goede doelen hebben hun steun aan de hertog van York opgezegd, of zeggen daarover in beraad te zijn.

Prins Andrew (midden) zegt geen spijt te hebben van zijn contact met Jeffrey Epstein. Beeld Getty Images

De 59-jarige prins Andrew zei in het interview geen spijt te hebben van zijn contact met de Amerikaanse zedendelinquent Jeffrey Epstein, omdat dit goed was geweest voor zijn handelsbelangen. Ook ontkende hij seks te hebben gehad met Epsteins minderjarige ‘seksslaaf’ Virginia Roberts.

De aantijgingen en negatieve publiciteit lijken de prins nu tot een persona non grata voor het bedrijfsleven te hebben gemaakt. Volgens de Britse krant Financial Times hebben in elk geval de internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG en verzekeringsmaatschappij Aon hun steun aan de prins opgezegd.

De hertog van York organiseert jaarlijks een groot netwerkevenement, het zogeheten Pitch@Palace. Jonge ondernemers komen daar samen met investeerders uit het bedrijfsleven om nieuwe ideeën voor te leggen. Het platform, opgericht in 2014, claimt duizenden banen te hebben gecreëerd. Grote bedrijven als Google, Microsoft en Tencent zijn eraan verbonden.

Sponsors

KPMG was een van de belangrijkste sponsoren van het evenement. Het bedrijf heeft niet inhoudelijk op de zaak gereageerd. Het sponsorcontract zou eind oktober gewoon zijn ‘afgelopen’. Het bedrijf Aon bevestigde aan de BBC zijn logo van de website van Pitch@Perfect te hebben laten verwijderen. Volgens Aon had het logo er sowieso nooit mogen staan, omdat het bedrijf niet echt medewerking aan het netwerkevenement zou hebben verleend.

Andere bedrijven en liefdadigheidsinstellingen hintten erop dat de samenwerking wordt stopgezet. Zo zei de Zweedse farmaceut AstraZeneca dat de sponsoring nu ‘onder beoordeling ligt’. De educatieve instelling Outward Bound Trust heeft laten weten een bijeenkomst te organiseren om de geloofwaardigheid van de prins te bespreken.

Meer over