Bedrijfsnieuws uit Europa treft AEX

De negatieve stemming op Beursplein 5 blijft onverminderd aanhouden. De Amsterdamse beurs kende vorige week maandag nog een vrolijk begin na het weekend, maar sindsdien is de beurs al vier handelsdagen in mineur....

Het slechte nieuws voor de belegger kwam deze keer vooral uit Europa. Het telecombedrijf France Telecom is volgens kredietbeoordelaar Moody's minder betrouwbaar voor obligatiehouders. Moody's verlaagde zijn waardering maar liefst twee treden, waardoor France Telecom nog maar één treetje van de junk-status verwijderd is. Beleggers dumpten het aandeel, waardoor France Telecom 16 procent daalde naar een nieuw dieptepunt. In zijn val sleepte het Franse bedrijf ook KPN mee. Het Nederlandse telecombedrijf, dat vorig jaar dezelfde problematiek als France Telecom kende, sloot na een positieve opening 4,6 procent in de min.

Zwitserse verzekeraars brachten op hun beurt ING in de problemen. Credit Suisse Group erkende vorige week dat de dalende aandelenkoersen het kapitaal van de verzekeraar Winterthur aantastte, waardoor het schadeclaims mogelijkerwijs niet kan voldoen. Ook over Zürich Financial bestaan twijfels over het kapitaal van het bedrijf. In het kielzog van de Zwitsers moest ING 5,4 procent inleveren en ging Fortis 4,3 procent onderuit. Aegon bleef, met een verlies van 1,8 procent, een koersval bespaard.

De zwakke dollar doet de laatste twee weken vooral Buhrmann pijn. De verkoper van kantoorartikelen haalt de helft van zijn omzet uit de VS, waardoor de winst in dollars omgerekend in euro's minder waard is. Buhrmann zag zijn koers 8,3 procent dalen naar 9,08 euro. Het aandeel noteert daardoor voor het eerst sinds november 2001 ver onder de 10 euro. Ook Ahold, Vedior en Numico halen een aanzienlijk deel van hun omzet uit de Verenigde Staten en zien hun koersen onder druk staan.

Unilever kwam maandag met een update van de kwartaalcijfers. Het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzetgroei vertragen, terwijl de uitgaven aan advertenties toenamen. Unilever verloor 2 procent.

Meer over