Bedrijfsadviseur nieuwe topman restbedrijf

Fokker Aviation heeft een onbekende manager aangetrokken als interim-bestuurder. Management-consultant Eddy de Vries moet de gezonde Fokker-onderdelen een nieuwe toekomst geven....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De 51-jarige jurist heeft een eigen bedrijfsadviesbureau, De Vries Management Consultancy. Naast functies bij consultantbureau's, was hij in de jaren tachtig directeur bij de uitzendbureau's ASB en Vedior. In 1989 richtte hij zijn eigen uitzendbureau op, waar hij drie jaar later weer vertrok. Hoewel hij sindsdien vooral actief was in bedrijfsadvisering, staat hij in de uitzendwereld nog steeds bekend als een man met vele contacten.

Bij Fokker Aviation zal De Vries nauw samenwerken met Annemiek Roobeek, hoogleraar techniek en economie aan Nijenrode in Breukelen. Melchers, noemt De Vries 'een uiterst plezierig man, die weet waar hij heen wil'. De Vries zal de club vooral moeten motiveren, stelt hij.

Zelf zal De Vries worden gecontroleerd door de Stichting Hoogoord. Deze houdt voorlopig de aandelen van Fokker Aviation en wordt geleid door drie door de wol geverfde bestuurders. Zij zullen toezien op een ordelijke verkoop van Fokker Aviation.

Bestuursvoorzitter van de stichting is de vroegere Wolters Kluwer-topman Mijndert Ververs. Sinds zijn pensionering in mei vorig jaar is de 63-jarige ingenieur actief gebleven als commissaris. De voormalige leraar schei-, wis- en natuurkunde heeft meer dan 25 jaar aan het hoofd gestaan van het uitgeversconcern. Zelf typeerde hij zijn beleid als 'duidelijk en scherp, maar met een human touch'. Anderen zagen hem eerder als hard en onverbiddelijk. Toch heeft hij Wolters Kluwer zonder met de vuist op tafel te slaan groot weten te maken. 'No enterprise is built with dreams and none without', stond op een koperen bordje in zijn werkkamer.

Jan Konings zal de financiën beheren. Vorig jaar stapte hij plotseling op bij Sara Lee/Douwe Egberts, waar hij meer dan 25 jaar financieel directreur was. Na het vertrek van Cor Boonstra bij het koffie- en theeconcern in 1994, boterde het echter niet meer met de rest van het bestuur. De 53-jarige, in de praktijk geschoolde, Konings wordt door een vroegere medewerker gekenschetst als 'alert en van hoog financieel kaliber.'

De derde toezichthouder is een top-accountant. De 63-jarige Henk Neeleman, onlangs gepensioneerd, heeft jarenlang het gezicht van Moret Ernst & Young bepaald.

Meer over