NieuwsTata steel

Bedrijf dat restproducten Tata Steel verwerkt moet dwangsommen betalen

In de strijd om de overlast van staalfabrikant Tata Steel te beteugelen, hebben de omwonenden een slag gewonnen. Harsco, het bedrijf dat op terrein in IJmuiden restproducten van het staalbedrijf verwerkt, moet zich van de Haarlemse rechtbank aan de regels houden en opgelegde dwangsommen vanwege overtredingen betalen.

John Schoorl en Tom Kreling
Overzicht van Tata Steel, gezien vanaf de Buitenkade. Beeld Hollandse Hoogte / Marco van Middelkoop
Overzicht van Tata Steel, gezien vanaf de Buitenkade.Beeld Hollandse Hoogte / Marco van Middelkoop

De rechtbank Haarlem oordeelde dinsdag dat de provincie Noord-Holland het bedrijf Harsco terecht dwangsommen heeft opgelegd van in totaal 450.000 euro. Tussen het voorjaar van 2018 en juli 2019 is regelmatig sprake geweest van stofemissies vanaf het terrein van Tata Steel, waardoor het omliggende dorp Wijk aan Zee vaak met een laagje grafiet werd bedekt. Dat veroorzaakte veel onrust toen uit onderzoek van het RIVM bleek dat er onder meer zware metalen in zaten.

Harsco en Tata Steel hadden de dwangsommen bij de rechter aangevochten, omdat het volgens hen bijna onmogelijk is om aan de regels te voldoen. Die schrijven voor dat het stof bij het verwerken niet verder dan twee meter komt. Het bedrijf zei bovendien tegen de rechter dat het nog geen kant-en-klare oplossing had voor alle stofexplosies en niet kon uitsluiten dat het weer zou gebeuren.

Die stofexplosies ontstaan onder meer bij het kiepen van zogeheten slak – een restproduct – door Harsco in een put, waarbij grote stofwolken vrij kunnen komen. In de vergunning staat dat bij dit proces het stof niet verder dan twee meter mag komen ‘van de opslag’. Een van de maatregelen die Tata Steel en Harsco nu neemt is het bouwen van een hal, waardoor het kiepen van de slak niet meer in de open lucht plaatsvindt.

De dwangsommen zijn opgelegd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie Noord-Holland toezicht houdt op het bedrijf. Met de dwangsommen hoopte de provincie af te dwingen dat het bedrijf zijn productieproces aanpast om de overlast te voorkomen. In een reactie op de uitspraak noemt gedeputeerde Leefbaarheid en Milieu van de provincie Noord-Holland, Adnan Tekin, het fijn dat de rechtbank de provincie gelijk heeft gegeven. ‘Maar het is vooral goed nieuws voor de omgeving.’

De dorpsraad van Wijk aan Zee noemt de uitspraak van de Haarlemse rechtbank ‘gerechtigheid’. ‘Nu weten Harsco en Tata Steel dat de regels er niet voor niks zijn’, aldus Linda Valent van de dorpsraad. ‘Vroeger konden ze ermee wegkomen, en met behulp van een leger advocaten het weer naar hun voordeel draaien en doorgaan met de uitstoot. Maar in deze tijd gaat dat niet meer, dat is een duidelijk signaal. Het houdt een keer op.’

Tata Steel, dat zich tijdens de rechtszaak achter Harsco schaarde, geeft geen commentaar. Een woordvoerder van Harsco was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over DE PERIKELEN RONDOM TATA STEEL EN DE GRAFIETREGENS

Staalfabrikant Tata Steel gaat de fabriek stilleggen als dat nodig is om nieuwe uitstoot van de schadelijke grafietregens te voorkomen. ‘De problematiek is belangrijker dan de productievoortgang’, aldus directeur Hans van den Berg.

In Wijk aan Zee is zaterdagochtend na een week van onrust in het kustdorp wederom het schadelijke grafietstof neergedaald, afkomstig van Tata Steel. De staalfabriek maakte dat zelf bekend in een sms-bericht aan omwonenden: ‘In Wijk aan Zee ondervindt u wellicht hinder. Onze excuses. We werken hard aan een blijvende oplossing.’

Volgens Tata Steel is het RIVM-rapport van begin deze maand over de grafietregens in Wijk aan Zee onvolledig. Dat stelt het staalbedrijf in een brief aan alle medewerkers. Vlak na de presentatie van het rapport zei Tata Steel al ‘verrast’ te zijn over de resultaten.

Bewoners van Wijk aan Zee eisen een langdurig en grootschalig onderzoek naar de schadelijke gevolgen van de uitstoot van Tata Steel. De omwonenden van de fabriek maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen.

Meer over