Nieuws

Bedrijf achter Fortnite bedreigt macht van Apple in rechtszaak over App Store

Epic Games, maker van de populaire schietgame Fortnite, wil dat de greep van techgigant Apple op de App Store wordt verzwakt. Maandag begint een door Epic aangespannen rechtszaak hierover.

Broer en zus gamen in Tiel, de jongen speelt Fortnite. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Broer en zus gamen in Tiel, de jongen speelt Fortnite.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De rechtszaak kan een serieuze bedreiging vormen voor het veronderstelde monopolie van Apple. De druk op het bedrijf om marktmacht op te geven, neemt steeds verder toe.

Apple maakt de dienst uit in de App Store, de enige plek waar gebruikers van onder meer iPhones en iPads hun apps vandaan kunnen halen. Aangezien er meer dan 1,6 miljard Apple-apparaten in gebruik zijn, kunnen bedrijven die een app willen aanbieden niet om Apple heen, betoogt Epic Games. Dat zou Apple zo machtig maken, dat de techgigant appbouwers kan uitknijpen.

Wie een app in de appwinkel wil aanbieden, moet 15 of 30 procent van de opbrengsten afdragen aan Apple. Ondertussen kan Apple zijn eigen apps zonder extra kosten in de appwinkel leggen. Oneerlijke concurrentie, vindt Epic. Bovendien zouden consumenten slechter af zijn als makers van apps de kosten die Apple rekent aan gebruikers doorrekenen.

Winkel of algemeen belang?

Maar de rechtszaak in Oakland (Californië), waarin onder anderen Apple-topman Tim Cook getuigt, draait ook om meer fundamentele vragen. Runt Apple gewoon een winkel, waarin het voor een groot deel zelf mag bepalen wat er onder welke voorwaarden in de etalage ligt? Of zijn er uit naam van het algemeen belang meer regels nodig om de macht van Apple te beteugelen, nu smartphones en apps een cruciaal onderdeel van de samenleving zijn geworden?

Toen Epic Games in augustus een betaalsysteem opzette buiten de App Store om, waarmee het betalen van commissie kon worden omzeild, gooide Apple Fortnite uit de App Store. Epic zag dit aankomen en reageerde direct met een parodie op een beroemde Apple-advertentie. De parodie schildert de techgigant af als totalitaire schurk. Het gamebedrijf eist nu dat het alsnog een eigen betaalsysteem moet kunnen opzetten in Apple-producten, en zelfs een eigen appwinkel.

Apple zelf vindt zijn voorwaarden gerechtvaardigd: het bedrijf biedt appbouwers een goed werkend en beveiligd platform waar door de jaren heen miljarden in is gestoken. Daarvoor mogen apps die geld verdienen best wat commissie afdragen.

Bovendien, stelt Apple, kunnen appbouwers wel degelijk naar concurrenten stappen en is er dus geen sprake van een monopolie. Dan gaat het vooral om Google, maker van besturingssysteem Android waarop de meeste andere mobiele apparaten draaien. Epic heeft overigens ook Google aangeklaagd, om vergelijkbare redenen.

Klacht van Spotify

De rechtszaal is slechts één van de fronten waarop de marktmacht van de grote techbedrijven onder druk wordt gezet. Afgelopen vrijdag oordeelde de Europese Commissie na een klacht van muziekapp Spotify dat Apple zijn dominante positie misbruikt op gebied van muziekdiensten.

Spotify klaagt dat het 3 euro meer moet rekenen vanwege de commissie die de muziekdienst moet afdragen, terwijl het vergelijkbare Apple Music niet met deze kosten te maken heeft. Een miljardenboete dreigt. ‘Ze willen allemaal profiteren van de App Store, maar er niet voor betalen’, aldus Apple, dat twaalf weken heeft om officieel te reageren.

Google kreeg zelfs al meerdere miljardenboetes van de Europese Commissie, omdat het bedrijf met zijn appwinkel op Android-apparaten te machtig zou zijn en eigen apps zou bevoordelen. Niet alleen bedrijven en de Europese Commissie stribbelen tegen, ook politici in eigen land stellen de macht van Apple en Google stevig ter discussie. Twee weken geleden moesten de bedrijven zich nog verdedigen in de Amerikaanse Senaat, waar zowel Republikeinen als Democraten zich zeer kritisch opstelden.

Oliebaronnen en treintycoons

Zo vond de Democraat Amy Klobuchar, die in de race was om de Democratische presidentskandidaat te worden, dat zowel Google als Apple ‘apps uitsluit of onderdrukt die concurreren met hun eigen producten’. De App Store noemde ze ‘letterlijk een monopolie’.

In oktober vorig jaar presenteerde een commissie van het Amerikaanse Congres een rapport over de marktmacht van grote techbedrijven. Hierin werden de bedrijven onder meer vergeleken met oliebaronnen en treintycoons, beruchte monopolisten van weleer.

Meer over