Bedevaart voor pelgrim en toerist

Tourwinnaar Octave Lapize, operettezanger Luis Mariano, meesterspeurder Sherlock Holmes, het zijn niet direct namen die je koppelt aan Onze Lieve Vrouw ter Nood, de Troosteres van de Bedrukten of het Kind Jezus van Praag....

De auteurs zijn Belgen dus krijgen de bedevaartsplaatsen in dat land twee bladzijden méér dan die in Nederland. Daarentegen is er een speciaal dankwoord voor bisschop Ter Schure van Den Bosch, wat de stand weer redelijk in evenwicht brengt.

Aan bedevaartsoorden is in de Lage Landen geen gebrek. De schrijvers hebben zich danig moeten inhouden om niet hun hoofddoelen in de verdrukking te brengen. Die liggen in Italië (Turijn en Don Bosco), Frankrijk (Lourdes uiteraard), Zwitserland (de Zwarte Madonna van Einsiedeln) en Oostenrijk (Mariazell). Tenslotte besteden ze ook nog wat regels aan plaatsen als Kevelaer, Fatima, Lisieux en Santiago.

De pelgrim wordt in Bedevaarten niet alleen (uitvoerig) de weg gewezen naar de heilige plaatsen, maar hij treft ook de gedetailleerde historie van de heiligdommen aan. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat Maria achttien maal verscheen aan Bernadette Soubirous, de laatste keer op 16 juli 1858. Ook de seculiere toerist wordt door Elias en Stienaers gul bedacht. Voor hem zijn de beschrijvingen van de directe en soms wijde omgeving bestemd, waar hij op figuren als Lapize en Mariano stuit.

Meer over