Bedelen in Peking: sjok traag en kijk zielig

Patrouilles, een onlinedatabase met informatie over notoire gevallen en hoge boetes voor het legertje haveloze mannen en vrouwen dat de hand ophoudt in de hoofdstedelijke metro: de Pekingse transportautoriteiten houden een zomeroffensief tegen bedelaars.

Marije Vlaskamp
Een vrouw bedelt op een metrostation in Peking. Beeld AFP
Een vrouw bedelt op een metrostation in Peking.Beeld AFP

Het ondergrondse vervoersnetwerk is een perfecte plek om met de pet rond te gaan. Warm in de winter, koel in de zomer, toiletten en wastafels op perrons en een bereik van gemiddeld tien miljoen passagiers per dag. De belangrijkste vaardigheid voor dit werk, dat volgens Chinese media maandelijks 727 euro kan opleveren, is traag door de wagons sjokken en eventuele handicaps duidelijk tonen. Blind, doof, verminkt of griezelig verbrand: een bord op de borst verhaalt over het noodlot dat hun leven verwoestte. Sommigen investeren in draagbare luidsprekers. Dan kondigt een zielig muziekje hun komst al aan. Huilerige deuntjes zingen door een piepende microfoon of zelf larmoyante muziek maken is uit de mode.

Zielig? Welnee, vinden de meeste Chinezen. Bedelaars opereren in collectieven onder leiding van maffia-achtige figuren aan wie ze hun geld moeten afdragen, dus een aalmoes helpt een bedelaar niet. Daar bovenop komen talloze verhalen over bedelaars die niet arm zijn. Deze week ging een foto rond op internet van een bedelaar die op een perron zijn dagopbrengst fotografeert met zijn iPhone 6. Andere gevallen van verdacht vermogende bedelaars: medewerkers van een postkantoor maken melding van een bedelaar die elke maand 1.454 euro overmaakt naar zijn familie op het platteland. Het toppunt van publieke verontwaardiging ging over de koophuisbedelaar. Een zogenaamd kreupele zielepoot die na een dag bedelen prima bleek te kunnen lopen en twee koophuizen op zijn naam had.

Database

Omdat tachtig man van de metropolitie onmogelijk alle 318 stations en alle metrolijnen permanent op razendsnel in en uit metro's stappende bedelaars kunnen controleren, hebben zij een database opgericht op Wechat, de Chinese versie van Whatsapp. Daarmee kunnen ze gezichten, identiteitskaarten en andere informatie van mogelijk bedelende passagiers onderling delen. Die krijgen nu drie waarschuwingen en daarna boetes, die oplopen tot 145 euro.

Ook buiten de metro jaagt de politie: huisjesmelkers in een wijk bij het eindpunt van een lijn worden onder druk gezet geen kamers meer aan bedelaars te verhuren. Dit stuk stad stond bekend als bedelaarsvillapark. Nu zeggen verhuurders en uitbaters van ontbijtstalletjes rond het station dat hun armoedige cliëntèle is verdwenen.

Het lijkt of ze hun geluk elders beproeven. In de metro van de zuidelijke stad Nanjing is de Gansu-groep al gesignaleerd. Dit gezelschap van boerenvrouwen uit West-China, herkenbaar aan felgekleurde, geruite hoofddoekjes, nam in Peking bezit van de banken rond de toiletten op perrons. Omdat een metrokaartje een dag lang geldig was, mits je het station niet verliet, bivakkeerden ze daar de hele dag, met manden vol pakjes drinkyoghurt, koekjes voor hun kleuters en dunne dekbedjes voor het middagdutje. Af en toe nam er eentje zo'n kind op de arm, trok een zielig gezicht en stapte in de metro voor een bedelrondje. De rest zat te breien, de kinderen speelden, tot wanhoop van het perronpersoneel, krijsend tikkertje tussen wachtende passagiers. Sinds kort geeft een metrokaartje slechts recht op maximaal vier uur verblijf ondergronds, dus zijn de dames vertrokken naar een stad met een soepeler bedelaarsbeleid.

Een man bespeelt een muziekinstrument bij de ingang van het metrostation. Beeld ANP
Een man bespeelt een muziekinstrument bij de ingang van het metrostation.Beeld ANP
Meer over