Beddenreductie GGZ

Psychiater Tabeling mag van mij een erepodium krijgen met zijn ingezonden brief van 17 mei (O&D). Eindelijk iemand uit de beroepsgroep die zijn stem verheft en de beddenreductie niet verheft tot een walhalla voor GGZ-patiënten. Een bezuiniging eufemistisch voorschotelen als hét wondermiddel is alsof er een bladzijde uit het Grote Sprookjesboek wordt afgedrukt, met dit verschil dat de sprookjes veelal een realistische boodschap bevatten en dit een luchtkasteel is. Daarvoor heb ik wel een oplossing.

Laat minister Edith Schippers zich maar terugtrekken in een replica van de Toren van Babel. Daarna graag met klinkkare taal naar buiten komen in plaats van de wartaal die ze nu uitslaat met Kamervragen beantwoorden over tekortschietende hulp aan psychiatrische patiënten. Alsof de huisarts noodsignalen (h)erkent. Die is hooguit een doorgeefluik en gaat door met pleisters plakken. Het FACT-team? Dat brengt een bliksembezoek en vinkt het af op het verantwoordingslijstje. En de politie? Die kan de aanwas van steeds meer verwarde mensen nauwelijks aan en stuurt ze weer weg. 'Van bed naar beter in de buurt' is immers de veel geprezen slogan waarvoor alle deuren opengaan.

Ik zou het Grote Sprookjesboek maar 'Waarom?' noemen. Wint het vast de Sprookjesprijs 2013. In de jury, voorzitter Remmers van Veldhuizen. Als dagspreekster Edith Schippers. Er is vast wel een leegstaand pand te vinden voor het uitreiken van deze prijs. Immers, talloze gebouwen van de bosrijke instellingen worden verkocht aan projectontwikkelaars. Geld moet immers rollen, maar niet voor GGZ-patiënten.

Geertje Paaij, Hoorn

Familie wordt ingeschakeld

Na het lezen van het artikel 'Iedereen gebaat bij thuistherapie' (Economie, 13 mei) en de reactie daarop van psychiater Tabeling vragen wij ons af of de FACT-teams ook in de weekeinden hun cliënten bezoeken als er ernstige problemen zijn.

Onze ervaring is namelijk dat in de weekeinden, behalve een crisisdienst, niemand van de Geestelijke Gezondheids Zorg bereikbaar is.

Wat doet het FACT-team als de cliënt de deur niet opent, zoals meerdere malen gebeurt? Dan is het toch altijd weer de familie, die vaak al zo overbelast is door de zorg voor hun familielid, die weer ingeschakeld wordt om acute hulp te verlenen.

Door onze werkzaamheden als vrijwilligers voor begeleiding van nabestaanden na een zelfdoding hebben wij heel veel schrijnende verhalen gehoord van deze mensen. Die halen alleen nooit de publiciteit.

Vellah Colcher, Amsterdam

Jannie Schuit-Lemstra, Koog a/d Zaan

Elk bed levert geld op

Bij het lezen van het ingezonden stuk van J.G.F. Tabeling, kreeg ik een unheimischgevoel. De psychiater vreest, zonder wetenschappelijke onderbouwing, een verdere beddenreductie. Volgens recent onderzoek zou evenwel 40 tot 70 procent van de opgenomen populatie onnodig zijn opgenomen.

Als regelmatig bezoeker aan GGZ-instellingen zie ik talloze vrolijke dametjes gezellig aan de koffie. Deze dames zijn weduwe; in plaats dat zij in hun eigen woonomgeving nieuwe relaties probeerden te krijgen in bijvoorbeeld een buurthuis, kozen deze dames voor een vrijwillige opname in een GGZ-instelling om gezellig koffie te drinken. Een cynische verpleger vertelde mij: 'Nou joh, lekker meegenomen, elk bed levert ons geld op.' Dus zo verdwijnt het geld van de belastingbetaler!

M.C. van Rheenen, Voorthuizen

undefined

Meer over