'Beddenkopers doen het ook in 2014 nog zuinig aan'

Stemming

Zowel in Europa als de Verenigde Staten waren beleggers voorzichtig vrijdag. Investeerders wachten op wat het referendum op de Krim zondag brengt. In Europa gingen de meeste koersen omlaag. Op Wall Street bewogen de graadmeters nauwelijks.

PostNL

Postbedrijf PostNL was de grootste daler onder de AEX-aandelen. Het aandeel verloor 5 procent, omdat een analist van KBC Securities stelde dat het bedrijf zijn zaakjes nog niet voor elkaar heeft.

Beter Bed

Slaapkamerspecialist Beter Bed presenteerde vrijdag moeizame jaarcijfers. Het bedrijf moet het hebben van de Nederlandse consument en die is nog steeds voorzichtig met uitgeven. Volgens topman Ton Anbeek kampen consumenten met een vertrouwenscrisis en zullen ze voorlopig op de kleintjes blijven letten. Het bedrijf verwacht daarom nog niet te profiteren van het economisch herstel in 2014. In eerste instantie daalde de aandelenkoers, maar aan het einde van de dag was Beter Bed een van de weinige stijgers op de beurs. De koerswinst bedroeg 0,45 procent.

Barclays

De Britse bank Barclays verloor bijna 2 procent beurswaarde. The Financial Times schreef vrijdag dat de bank duizenden banen wil schrappen bij zijn zakenbankdivisie.

Macrocijfers

De Amerikaanse producentenprijzen zijn in februari onverwacht met 0,1 procent gedaald. Ook het consumentenvertrouwen in de VS is volgens een voorlopige raming gedaald in vergelijking met een maand eerder.

Porsche

De Duitse autofabrikant Porsche had in 2013 een topjaar, maakte de Volkswagen-dochter gisteren bekend. Het bedrijf verkocht 15 procent meer auto's dan in 2012. Porsche verwacht dit jaar nog meer omzet te draaien. In de eerste twee maanden van 2014 stegen de verkopen al met 3 procent.

Werkgelegenheid

Het aantal inwoners in de eurolanden dat een betaalde baan heeft is in het vierde kwartaal van 2013 licht gegroeid, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Export

De Nederlandse export nam in januari met 0,6 procent toe, aldus het CBS. In december steeg de uitvoer nog met 0,2 procent. De invoer groeide in januari met 0,3 procent.

undefined

Meer over