Bed en ontbijt in Raalte

Het is een kamertemperatuur die gezinshoofden thuis met het oog op de gasrekening streng zouden verbieden. Maar het is, toegegeven, wel erg prettig binnenkomen vanuit de vrieskou in de broeikas van de romantische kamer in Huize Peel in Raalte, waar de kraan van de radiator met het oog op de aangekondigde komst alvast is opengedraaid. En dan te bedenken dat er nog een tweede radiator standby staat - hier ligt tropische hitte onder handbereik.

Het is in elk geval een wat je noemt warm welkom in Salland, zo'n beetje tussen de IJssel en de beboste ruggen van de Holter- en Lemelerberg. Kennelijk is er wel een prijs voor al die behaaglijkheid betaald: op de fraaie veranda met zitje aan de achterzijde - toch nutteloos tijdens deze eerste prik van de horrorwinter - liggen de bestanddelen van een net ontmantelde rendementsketel.

Huize Peel - gebouwd in 1880 en genoemd naar de eerste eigenaar, een houthandelaar en leerlooier - heeft vandaag de dag nog steeds de allure van een bescheiden, maar statig herenhuis, zij het dat het landgoed van weleer inmiddels is opgeslokt door oprukkende nieuwbouw langs het kanaal tussen Deventer en Lemelerveld. Beter gezegd is dat het pand de uitstraling weer terug heeft. Het kostte de huidige bewoonster, Miny Kamphuis, nogal wat tijd de sporen van vorige bestemmingen -- onder meer een belastingkantoor - uit te wissen. Gerekend was op een periode van zes weken, een week per vertrek, het is zes jaar geworden.

Het heeft de liefde voor het huis, begonnen met de charme van een voordeur in het midden, niet gekneusd. Gasten hebben op de eerste verdieping de keus uit drie ruime kamers; naast 'romantiek' zijn de thema's 'barok' en 'Engels'. Zonder uitzondering zijn ze weelderig ingericht. In de romantische kamer wemelt het van beeldjes, bloemen en meubilair met gebogen pootjes en leuninkjes. Een kast knarst knus bij het voorbijlopen. Ook wie er niet zo van houdt, zal moeten beamen dat deze aankleding in dit huis niet misstaat.

De actualiteit is niet veronachtzaamd. Onder klassieke, doorgestikte spreien gaan moderne en weldadige boxspringbedden schuil. Eigentijds zijn ook de flatscreen en dvd-speler, waarvoor films in stapeltjes beschikbaar zijn op de gang, de aanwezigheid van wifi en de royale badkamer met dubbele wastafel en douchecabine.

De romantiek is niet voorbehouden aan tweespannen: op een vlierinkje in de kamer, bereikbaar met een losse en steile trap, zijn meer slaapplaatsen voorradig; bezetting alleen in overleg met Miny.

In de eetkamer beneden is het ontbijt. Een piano, een open haard en zware gordijnen zijn klassieke componenten. Het buffet staat vol etagères met kuipjesbeleg, maar de gastvrouw serveert naast de mand met broodjes, croissants en boterhammen, een zachtgekookt ei, vleeswaren en kaas, ook eigengemaakte jam.

Op de paden in de tuin met hagen en buxus als de bepalende beplanting knerpt met de sneeuw ook het grind gezellig onder de voeten. Tegen zoveel huiselijkheid is de bel van de nabije spoorwegovergang voor het boemeltje tussen Zwolle en Nijverdal niet opgewassen.

Huize Peel

Mettingelaan 8, Raalte.

0572-353079.

B & B twee personen: 65 euro.

www.huizepeel.nl

undefined

Meer over