Becker moeizaam naar laatste vier

Vier uur en twee minuten bevochten Boris Becker en Cedric Pioline elkaar op leven en dood. Toen de strijd gestreden was, kwam er een official op ze af....

Van onze verslaggever

LONDEN

Becker won, natuurlijk. Als het op een vijfde set aankomt, zijn er weinig spelers die hem de baas kunnen, zeker niet op het door hem zo geliefde gras en ook al is hij mentaal niet meer zo sterk als vroeger. 'Waar het op aankomt in dit soort situaties is dat je het verlangen moet hebben om te winnen', vertelde de drievoudig Wimbledon-winnaar na de thriller, die eindigde in de setstanden 6-3, 6-1, 6-7 (6), 6-7 (10), 9-7.

Becker zegt te hunkeren naar een vierde titel, maar hij ontmoet vrijdag in de halve eindstrijd de kampioen van de contra-attaque Andre Agassi. In deze vorm lijkt Becker niet veel kans te maken.

Pete Sampras, die een zware dobber had aan de Japanner Matsuoka, treft in een herhaling van de finale van vorig jaar Goran Ivanisevic. De linkshandige Kroaat frustreerde gisteren Kafelnikov door in drie sets maar liefst 33 aces langs hem te vuren.

De vier halve-finalisten zijn de nummers één tot en met vier van de plaatsinglijst. Ook in het vrouwentoernooi gaat het tussen de eerste vier van het schema, Graf, Sanchez, Martinez en Novotna. Het is voor het eerst in de rijke historie van Wimbledon dat alle topspelers hun plaatsing hebben waargemaakt.

De kwalificatie van de als derde geplaatste Becker, die vandaag tien jaar geleden als knul van zeventien op de Championships zijn eerste Grand Slam-trofee veroverde, was een dubbeltje op zijn kant. Weliswaar had hij in de tiebreak van de vierde set een matchpoint, maar toen hij dat niet kon benutten, raakte hij serieus in moeilijkheden. In de vijfde set stond hij zelfs een

break achter.

Aanvankelijk had Pioline, in 1993 finalist op de US Open maar daarna weer vervallen in de anonimiteit, hem nauwelijks kunnen testen. Een spierblessure in de buikstreek hinderde de Fransman zodanig dat hij zelfs overwoog op te geven. 'In de derde set heb ik daaraan gedacht, maar ik heb dat niet gedaan omdat dit een kwartfinale was op Wimbledon.'

In de natuur zijn gewonde dieren vaak het gevaarlijkst. Bij tennisspelers is dat niet anders. Chang versloeg ooit Lendl terwijl hij door kramp in zijn benen nauwelijks kon bewegen. Ook Pioline richtte zich op wonderbaarlijke wijze op. Hij at zich net als Chang ongans aan bananen, sloeg een paar kromme ballen en liet Becker bijna struikelen.

Toen hij in de vijfde set echter uitgerekend met zijn beste slag, de backhand, op breekpunt-tegen een fout maakte waardoor Becker kon terugkomen tot 4-4, ging het alsnog mis. Becker voerde de druk op door constant naar het net te komen. Op 5-4 kreeg hij het tweede matchpoint, op 8-7 het derde en vierde. Pas het vijfde kon hij benutten, opnieuw door een gemiste backhand van zijn tegenstander.

'Hij won de wedstrijd, ik heb hem die niet geschonken. Hij staat niet al die jaren in de Top-10 alleen omdat hij Becker heet', vond Pioline.

Meer over