Beatrix opent expositie Vermeer na thee bij Clinton

Koningin Beatrix heeft woensdagavond in de National Gallery of Art in Washington met een korte toespraak, een rondgang en een diner de expositie 'Johannes Vermeer' geopend....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Eerder op de dag dronken de koningin en prins Claus in de Yellow Oval Room van het Witte Huis een kopje thee met president Clinton en diens echtgenote Hillary Rodham-Clinton. Het was de tweede ontmoeting in een week van de koningin en de president, die beiden maandag in Jeruzalem aan het graf van premier Rabin stonden. Het bezoek aan de president had geen andere status dan een kennismakingsbijeenkomst in de marge van een particulier bezoek van de koningin en de prins aan Washington.

In vlot tempo en onopgemerkt door de Amerikaanse media - journalistiek en politiek Washington had uitsluitend aandacht voor de aankondiging van generaal Powell dat hij zich niet kandidaat stelt voor het presidentschap - bezichtigden koningin en prins het gerestaureerde Nederlandse Carillon aan de Potomac en de Library of Congress. Van bibliothecaris dr Billington en zijn staf kregen koningin en prins onder meer een uitvoerige instructie in het gebruik van Internet om de databanken van de bibliotheek te raadplegen. Ook werd aan Beatrix uitgelegd hoe zij vanuit haar kantoor in Den Haag de archieven van deze algemene en wetenschappelijke bibliotheek kan raadplegen. In haar opmerkingen wekte de koningin de indruk vertrouwd te zijn met het Internet-jargon. Naast vragen over het bewaren van documenten in dialecten en minderheidstalen wilde zij weten hoe het computersysteem van de Library of Congress wordt beveiligd. 'Natuurlijk is zij op de hoogte. Het kantoor van de koningin is volledig geautomatiseerd en zij is moeder van drie jongens', aldus een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De koningin bezoekt vandaag de Duke Ellington School of Arts in Washington en woont in het Kennedy-Center een concert bij van Jard van Nes en het de National Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Leonard Slatkin.

De Vermeer-expositie is volgend jaar in het Mauritshuis in Den Haag te zien.

Meer over