Beatrix houdt geen toespraken bij bezoek China

Koningin Beatrix zal tijdens het staatsbezoek aan China geen toespraken houden. Het Chinese protocol voorziet niet in een tafelrede van de koningin tijdens staatsbanketten, aldus minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen....

Minister Van Aartsen, die met de koningin meereist, zal achter gesloten deuren de 'ernstig verslechterde mensenrechtensituatie' aan de orde stellen. 'Het is niet aan het Nederlandse staatshoofd, maar aan de verantwoordelijke minister om het thema van de mensenrechtensituatie hoog op de agenda te zetten', aldus Van Aartsen donderdag in de Tweede Kamer.

'Dit kabinet hecht zéér aan mensenrechten. Maar ik ben niet de president van de Verenigde Staten', zei Van Aartsen. Hij doelde op de openlijke kritiek die president Clinton leverde op de schendingen van de mensenrechten tijdens zijn bezoek.

Een meerderheid van de Kamer, met uitzondering van de VVD, drong er bij Van Aartsen op aan de Chinezen op de schendingen te wijzen. GroenLinks en de SGP pleitten als enige partijen voor het afgelasten van het staatsbezoek. GroenLinks-Kamerlid Vos noemde het staatsbezoek 'het foute signaal op het foute moment'. Het bezoek kan makkelijk worden uitgelegd als steun aan het regime, aldus Vos. Volgens Van den Berg (SGP) levert de dialoog met China niets op.

Maar Van Aartsen zei dat het niet laten doorgaan van het staatsbezoek de 'voortrollende dialoog' onmogelijk maakt. China gaat volgens hem een belangrijke rol spelen op het wereldtoneel en moet op zijn verantwoordelijkheden worden aangesproken. Het staatsbezoek zal 'door niemand' kunnen worden opgevat als een ondersteuning van het Chinese regime, verzekerde Van Aartsen.

Van Aartsen zei niet te verwachten dat hij met Chinese dissidenten zal spreken. De studentenbeweging is volgens hem 'ondergronds'. Bovendien kunnen studenten in gevaar worden gebracht door gesprekken met een minister uit de Europese Unie, zo zei Van Aartsen. Onlangs heeft Van Aartsen, tot ergernis van de Chinese ambassadeur, de dissident Wei Jingsheng in Den Haag gesproken.

Meer over