Beatrix, de hartenkoningin van de Antillen

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - In het Caribische deel van het koninkrijk zijn de reacties op het aftreden van koningin Beatrix overweldigend. Niet minder dan 17 premiers hebben op de eilanden in haar regeerperiode gediend.

In hun reactie op het nieuws benadrukken ze bijna allemaal dat ze de koningin kennen als lief, krachtig en betrokken, maar vooral dat ze alles wist van de eilanden, een grote dossierkennis etaleerde en dat ze haar bezoeken zeer serieus nam.

De reactie van de Curaçaose premier Daniel Hodge vertolkt de gevoelens van de bewoners: 'Koningin Beatrix zal voor altijd in de harten van het volk als een vorstin worden gezien die liefde en compassie heeft getoond onder alle omstandigheden.'

In de Cariben wordt de majesteit op handen gedragen. Niet voor niets zei ze maandagavond in haar korte toespraak dat ze in de Caribische delen van het koninkrijk 'altijd veel warmte en hartelijkheid had ondervonden'.

Vooral voor de gewone mensen was ze de verpersoonlijking van het goede en het machtige. Hier wordt het koningschap nog niet gerelativeerd: als de vorstin langskwam, waren de verering, de bewondering en het ontzag tastbaar.

De monarch werd vooral op Saba, St. Eustatius en Bonaire nog gezien als oppermachtig. Tijdens haar bezoek aan die eilanden werd ze vaak gevraagd om reddende tussenkomsten te plegen. Vorig jaar nog, bij haar bezoek aan Bonaire, kreeg ze een petitie aangeboden van radeloze eilandbewoners, die ze ook zelf aannam. De Bonairianen dachten oprecht dat ze haar ambtenaren tot de orde zou roepen en een einde kon maken aan de schurende poging om Bonaire tot Nederlands eiland om te vormen.

Op dat moment greep Willem-Alexander de kans zijn toekomstige populariteit op Bonaire te verankeren. In het kielzog van zijn moeder beloofde hij persoonlijk naar de klachten te kijken en bij het volgende bezoek zou hij langskomen met de follow-up. Waarmee hij impliciet aankondigde dat bij die gelegenheid hij de titeldrager zou zijn en niet meer zijn moeder.

Bij het bezoek van Beatrix aan de Antillen in 1999 raasde de orkaan Lenny over de eilanden. De koningin wilde de verwoesting zien die was aangericht in St. Michiel, een vissersdorpje op Curaçao. Ze werd daarbij overvallen door een enorme golf die haar doorweekt achterliet. Het zal de enige keer in de geschiedenis zijn geweest dat haar kapsel niet meer perfect zat. Het heeft haar populariteit in de Cariben alleen maar vergroot.

undefined

Meer over