Beatles-postzegels uit Mongolië

Fanatieke popverzamelaars, het blijven rare jongens. Je moet eigenlijk al een beetje lijp zijn om een collectie aan te leggen van duizenden platen en cd's, waarvan je het grootste deel vrijwel nooit beluistert....

Nog vreemder zijn de fanatieke verzamelaars van zeldzame, soms exorbitant dure parafernalia zoals oude concertposters, gesigneerde instrumenten, gebroken drumstokjes en, pakweg, Beatles-postzegels uit Mongolië.

Vroeger moesten zij, behalve een scherpe speurneus, vooral veel geduld hebben, bijvoorbeeld tot de tweejaarlijkse Mega Platen & CD Beurs weer neerstreek in de Jaarbeurs in Utrecht.

Op 19 en 20 november is het weer tijd voor die beurs. Naast vele miljoenen platen en cd's is er ook plek voor de vierde Pop & Rock Memorabilia Veiling: 118 unieke kavels gaan onder de hamer, vooral veel zeldzame concertposters. Het topstuk van vorig jaar was een Engelse poster van The Incredible String Band uit 1967, die een bedrag van 2003 euro opbracht. Organisator Cas Bosland: 'De koper was een Amerikaan, die vertelde dat hij de poster in zijn kantoor ging hangen. Zijn vrouw vond hem te lelijk voor de woonkamer.'

Dit jaar wordt bijvoorbeeld veel verwacht van een Japans tourboek van de allerlaatste Beatles-tournee (1966), plus een ongebruikt concertkaartje (de afscheurstrip zit er nog aan!). Het bieden begint bij 900 euro.

Voor verzamelaars met weinig geduld is het leven dankzij internet een stuk eenvoudiger geworden, mits je bereid bent pittige bedragen aan verzendkosten te betalen.

Een leuke collectie popparafernalia? Met een creditcard en een flink gat in je hand kom je in een avondje doelgericht surfen al een heel eind. Maar: reken dan niet op het respect van de échte verzamelaars, de ware puristen, die de jacht nog altijd mooier vinden dan de vangst, en e-commerce beschouwen als een synoniem voor vals spelen.

Posters

Het affiche van de openingsavond van het 'Kosmisch Ontspannings Centrum' Paradiso in Amsterdam, 30 maart 1968? Een door de bandleden gesigneerde poster van de Led Zeppelin-tournee uit 1980 die uiteindelijk niet meer zou plaatsvinden? Of de originele posters van het Holland Pop Festival van 1970 in het Kralingse Bos?

Ze worden geveild in de Utrechtse Jaarbeurs op zondag 20 november. Op www.recordplanet.nl kun je de complete catalogus bekijken of in boekvorm bestellen.

Wie liever vaste prijzen betaalt, kan terecht bij een van de vele internetwinkels. Een van de beste is de Amerikaanse site www.wolfgangsvault.com, met een indrukwekkend assortiment posters van het New Yorkse podium Fillmore East. In Nederland hebben sommige tweedehands platenwinkels aardige collecties posters. Dropstyle in Hoorn en Toni Music in Lisse zijn er voorbeelden van. Het meest complete overzicht van verzamelaarswinkels met assortimentsbeschrijvingen biedt Platenblad's Nederlandse Vinylzakengids, een uitgave van het tijdschrift Platenblad.

Instrumenten

In de officiële Hard Rock Cafés hangen de muren ermee vol: gitaren, microfoons, drumstokken en stukgeslagen drumvellen, vaak gesigneerd door de popsterren die ze gebruikten. Het schíjnt dat op de website van de Hard Rock Cafés (www.hardrock.com) af en toe iets unieks geveild wordt, maar meestal verkopen ze rommel.

Wie een instrument op de kop wil tikken dat door de held zélf is bespeeld en/of gesigneerd, moet op veilingsite eBay zijn. Billy Gibbons van ZZ Top veilde er ooit hoogstpersoonlijk een flink deel van zijn gitarencollectie, die uit honderden exemplaren bestond.

Wie nu de zoekterm 'signed guitar' invoert, krijgt 1240 resultaten. Goed oppassen: er zijn nogal wat verkopers die artiesten betalen om een paar krabbels te zetten op een lading nieuwe, goedkope gitaren, om die tegen woekerprijzen te verkopen. Dat is natuurlijk veel minder leuk dan een instrument dat echt door de artiest bespeeld is. In het verleden zijn zelfs stukgeslagen gitaren van Jimi Hendrix, Pete Townshend en Kurt Cobain op eBay verkocht, mét 'echtheidscertificaat'.

Op het moment op eBay te koop: de drumstokjes die Mick Fleetwood (Fleetwood Mac) hanteerde in de Londense Wembley ArenA in 1987.

Kleding

Als je op eBay het woordje 'shirt' of 'jacket' invoert in combinatie met het woordje 'worn', krijg je tienduizenden tweedehands kledingstukken, ooit gedragen door wie dan ook. Als je er 'worn by' van maakt, blijft er een hanteerbaar lijstje over van min of meer beroemde voormalige dragers. Oppassen: 'worn by' is iets heel anders dan 'as worn by'.

Op het moment wordt bijvoorbeeld een T-shirt geveild dat door gitarist Dave Navarro van Jane's Addiction de zaal werd ingegooid tijdens een optreden.

Goedkoop?

Als er één wereld is waar objecten waard zijn wat de gek ervoor geeft, dan is het de verzamelaarswereld wel. Op 20 november in de Jaarbeurs zullen sommige posters van de hand gaan voor wel 1500 euro. Op eBay stuwen bieders de prijzen vaak op tot astronomische hoogte.

Wie het goedkoop wil houden, zal slim en geduldig moeten zijn. Neem eens een kijkje op eBay-achtige veilingsites als Qoop.nl of Ricardo.nl, of veilingsites zonder tijdslimiet, zoals Marktplaats.nl of Speurders.nl. Die sites zijn veel minder populair en is de verkoper kan er gratis actief zijn. Daardoor wordt er véél meer goedkope troep verkocht, maar als er eens iets goeds tussen staat, gaat het veel goedkoper van de hand dan op eBay.

In de echte wereld geldt hetzelfde: posters die op de beurs in Utrecht 500 euro opbrengen, kunnen door onwetende bezitters voor vijftig cent worden weggegeven op de rommelmarkt in de plaatselijke sporthal. Het komt nog altijd voor.

Ook handig: kijk eens op de website van de officiële fanclub van een artiest. Vaak hebben die een discussieforum met een ruil- en verkoophoek. Onder fans zijn de prijzen altijd redelijker. Dat geldt ook voor de advertenties in tijdschriften als Platenblad en Record Collector.

Tot slot: spel de naam van je idool eens verkeerd op een internetveiling. Er zijn sufferds die een setlijst van Bob Dylan veilen, maar in de objectomschrijving 'Dyllan' spellen. Miljoenen fans zullen de veiling niet vinden, met een verbluffend lage eindprijs als gevolg.

Setlijsten

Het is een sport tijdens popconcerten van vooral alternatieve rockbands om op het podium klimmen en de setlist te jatten: de (soms handgeschreven) spiekbrief die de artiest meestal op de vloer voor zich plakt, met daarop de nummervolgorde voor die avond. Als niemand hem pikt, geven artiesten de setlijst aan het einde van de show vaak cadeau aan een fan op de voorste rij.

Op internet worden ze veel te koop aangeboden. Op het moment worden op eBay al dan niet gesigneerde setlijsten aangeboden van de Kaiser Chiefs, Destiny's Child, Duran Duran en Oasis, om er maar een paar te noemen.

Meer over