Beat the drum

Een van de beste drummers van Nederland geeft zestig drumlessen voor nog geen tientje. Alleen even een app downloaden.

Hans Eijkenaar (50) is een van de beste drummers van Nederland. Hij is sinds 1986 als studiomuzikant te horen op de singles, lp's en cd's van tientallen bekende Nederlandse artiesten, van Ellen ten Damme tot Trijntje Oosterhuis. Hij hoort sinds een jaar of drie tot de vaste bezetting van Kayak, de symphonische-rockgroep die al 42 jaar (!) bestaat. Hij geeft les aan het Rotterdamse conservatorium Codarts. Zijn beste slagwerk levert Eijkenaar, in mijn ogen, aan Songfestival-rockchick Anouk.

Deze Eijkenaar is mijn drumleraar. Ik volg bij hem een cursus van zestig lessen voor... 9,99 euro.

Bijna twee jaar geleden introduceerde Eijkenaar de app Drum Clinic HD (voor iPhone en iPad). Daarin helpt hij in zestig video's beginnende en gevorderde drummers hun techniek te verbeteren en creatiever te roffelen. De kliniek bevat verder pdf's met de notatie van de stukken die Eijkenaar speelt en vier tracks waarop de drumpartij is weggelaten, zodat de leerling kan proberen net zo meesterlijk te trommelen als zijn meester.

De video's zijn een godsgeschenk voor drummers met twee muzikale linkerhanden zoals ik.

Dat zit zó. Als puber bouwde ik op de zolder van mijn ouderlijk huis met kussens een primitief drumstel waarop ik meeroffelde op de muziek uit de stereoinstallatie. Wat ik gebruikte als drumsticks, weet ik niet meer. Ik kan me ook niet meer herinneren of mijn ouders wisten wat zich boven hun hoofd afspeelde.

Van een echt drumstel en echte lessen is het nooit gekomen. Ik had voor het een geen geld en voor het ander geen talent. Op de lagere school had ik een broertje dood aan noten lezen. Al snel zat ik tijdens de muzieklessen in de bankjes van de leerlingen die tekenden, terwijl de rest de diepere geheimen van de tamboerijn probeerde te achterhalen.

Met het klimmen der jaren kwam een heus drumstel qua inkomen en woning binnen handbereik. Sinds een jaar of vijf wordt een deel van de werkkamer ingenomen door een Roland TD-9. Dat is een elektronische kit met rubberen toms en bekkens die een geluid produceren waarmee je de buren te vriend houdt. Je drumt met een koptelefoon op.

Tien beginnerslessen bij een vriendelijke en geduldige drumdocent thuis, in de geïsoleerde kelder van een Amsterdams grachtenpand, leerde me dat het notenschrift voor mij nog steeds Sanskriet is. Ik pets voor de lol mee met muziek van de iPad. Soms voel ik me als Larry Mullen jr. (van U2), maar even vaak klinkt mijn slagwerk als een jongeheer op een, nou ja... drumstel. Dat moet beter.

Vandaar Hans Eijkenaar.

We zijn nu een paar weekjes onderweg, ik en de studiodrummer van Ben Cramer, Wolter Kroes en K-otic, en die 9,99 euro beginnen zich al terug te betalen. Ik ben erachter gekomen dat ik mijn drumstokken veel te stijf vasthoud en dat een elektronisch drumstel zijn beperkingen heeft. Zo mist de rubberen hihat van de Roland TD-9 de nuances van Eijkenaars gestapelde bekkens. De basisvierkwartsmaat, het fundament onder elke riff, zal ik toch echt onder de knie moeten krijgen. En dan moet het echte werk nog komen, zoals de 7/8 fusion track en paradiddles in 8th note triplets.

Gelukkig is Eijkenaar een geduldige en vergevingsgezinde leraar. Hoe hard ik ook uit het ritme sla, hij blijft geduldig uitleggen hoe de vork in de steel zit. Misschien komt er in een nieuwe versie van Drum Clinic HD wel de mogelijkheid dat Eijkenaar naar mijn geroffel luistert en vertelt hoe het beter kan.

'Het belangrijkste advies dat ik je kan geven', zegt Eijkenaar in het introductiefilmpje, 'have fun'.

Gaat helemaal lukken, Hans.

Extra: Drummen zoals de Peppers

Een van de beste drummers ter wereld, Chad Smith van de Californische formatie Red Hot Chili Peppers, heeft zijn eigen app. Het is een verzameling YouTubevideo's van live-optredens, een blog, een webwinkel en een galerij van vakgenoten door wie Smith zich laat inspireren (onder wie Animal uit The Muppet Show). Chad Smith is in staat door te spelen als de leden van de band The Foo Fighters tijdens een concert een lading pingpongballen en spaghetti over zijn hoofd uitschudden - zoals een van de video's laat zien. De Chad Smith Drum App is gratis te downloaden voor iPhone- en Androidtoestellen.

Extra: Deze apps zijn er ook nog

Drum School (voor iOS, Mac, 5,49 euro)

Hans Eijkenaar is niet de enige slagwerker die een slaatje slaat uit zijn reputatie. De Hongaar Ferenc Nemeth laat in zijn app Drum School meer dan 260 grooves zien, in notatie en video's. Je kunt elk onderdeel van het drumstel apart afluisteren.

How To Play Drums+ (voor iOS, 0,89 euro)

Verzameling met tientallen YouTubefilmpjes waarop geoefende drummers en docenten laten zien hoe het moet, onderverdeeld in lessen voor beginners en gevorderden plus een sectie van nummers waarin je de drumpartij (mee)speelt.

Drums - How To Play (voor Android, gratis)

Bundeling gratis videolessen en filmpjes van beroemde slagwerkers ter inspiratie. Met in-app-aankopen (de mogelijkheid tot het kopen van extra functies in de app zelf).

Drum Guru (voor iOS, Android, gratis)

Leer drummen van de meesters, zoals Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers. De app bevat een aantal gratis instructies, daarna kosten cursussen met zeven tot twaalf lessen 1,99 dollar tot 5,99 dollar per stuk

Op YouTube zijn tientallen clips te vinden met songs waarop de drumpartijen zijn weggelaten of weggefilterd. Zoek op 'play along drums' of 'drumless'. Geen mobiele telefoon of tablet: kijk dan eens bij het uitvoerige videolessenprogramma van de website drumeo.com. Ook hier veel gratis lokkertjes. Alle cursussen op internet en apps zijn overigens in het Engels.

undefined

Meer over