BBC World Service kort Franstalige uitzendingen

De BBC World Service gaat fors bezuinigen in haar programma's om voor volgend jaar een tekort van meer dan twaalf miljoen gulden weg te werken....

Reuter, AFP

LONDEN

De Franstalige nieuwsuitzendingen, informatie- en muziekprogramma's voor ongeveer tachtig lokale commerciële radiostations in Frankrijk op de fm-frequentie worden gestaakt. Deze uitzendingen die vanuit Londen werden verzorgd, kostten alleen maar geld.

Het stopzetten van deze programma's heeft geen gevolgen voor de Franstalige programma's die bestemd zijn voor Afrikaanse landen. Daarnaast komen ook programma's voor Engelstalige radiostations te vervallen. In overleg met het personeel hoopt de BBC gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden.

De afgelopen jaren was al flink bezuinigd op uitzendingen van de World Service in tien talen. Zo zijn vorig jaar de uitzendingen in het Portugees voor Europa afgeschaft en sneuvelde er een informatiedienst per satelliet voor Duitse radiostations. Circa zeventig arbeidsplaatsen gingen daarbij verloren.

Sam Younger, directeur van de World Service, betreurt het wegvallen van veel programma's, maar hij zegt geen alternatief te hebben. Als er geen oplossing komt voor de financiële problemen, kan de BBC World Service haar concurrentie niet handhaven, zegt hij.

Naar schatting 133 miljoen mensen luisteren regelmatig naar de BBC World Service. Daarbij zijn de luisteraars in China, Birma en Irak nog niet geteld omdat er in deze landen geen luistercijfers beschikbaar zijn. Naast de bezuinigingen zal de BBC op andere gebieden uitbreiden.

Meer over