BBC: Cameron eiste ontslag Daily Mail-chef in aanloop Brexit-referendum

Voormalig premier David Cameron van Groot-Brittannië heeft in de aanloop van het EU-referendum over de Brexit geprobeerd om de belangrijkste hoofdredacteur van het land te laten ontslaan. Dat beweert het BBC-programma Newsnight.

Patrick van IJzendoorn
David Cameron. Beeld afp
David Cameron.Beeld afp

De oud-premier baalde zo van de eurosceptische verslaggeving van The Daily Mail dat hij naar eigenaar Burggraaf Rothermere was gestapt met het verzoek Paul Dacre de laan uit te sturen. Deze ging niet in op het verzoek. Toen Dacre Camerons bemoeienis zelf vernam, ontplofte hij, en begon meteen ook een persoonlijke campagne tegen de EU.

De 68-jarige Dacre staat bekend als de invloedrijkste journalist van Engeland. Al 25 jaar staat hij aan het hoofd van The Daily Mail, de stem van de Engelse middenklasse. Hoewel Rothermere zelf eurogezind is, moet Dacre niets van de Europese Unie hebben - behalve subsidies voor zijn boerderijen en landgoederen.

De rechtse koers is een groot succes en een grote bron van ergernis bij de diverse bewoners van 10 Downing Street - en oppositieleiders. Door de jaren heeft de krant meerdere campagnes gevoerd die hebben geleid tot concreet beleid.

Na zijn onderhandelingen in Brussel nodigde Cameron de hoofdredacteur twee keer uit voor een glas wijn op 10 Downing Street. Hij verzocht Dacre om niet al te vijandig te berichten over zijn campagne om lid te blijven van de EU. Dacre zei dat hij dit niet kon maken tegenover zijn lezers. Toen op het televisiescherm beelden voorbij kwamen van vluchtelingen, zei de gast: 'Dit gaat de beslissing brengen.' Cameron liet het er niet bij zitten en stapte op Rothermere af. Het wanhopige verzoek zou uiteindelijk averechts werken.

De rechtse koers van The Daily Mail is een groot succes in Engeland. Beeld epa
De rechtse koers van The Daily Mail is een groot succes in Engeland.Beeld epa
Meer over