Bayern al na één duel klaar met Olympique

AMSTERDAM - Champions League


Olympique Marseille - Bayern München 0-2


Op een zorgeloze avond in Marseille nam Bayern München al een voorschot op de halve finale van de Champions League, tegen de vermoedelijke tegenstander Real Madrid. Het Olympique van coach Deschamps was in elk geval geen serieuze opponent in het eerste en tevens beslissende deel van dit onevenwichtige tweeluik.


De nog bescheiden uitgevallen zege (0-2) geeft de Duitsers in een drukke periode lucht voor de return in de eigen Allianz Arena. En voor Bayern lonkt, met de cruciale maanden april en mei in aantocht, hetzelfde vooruitzicht als in 2010. Toen won de recordkampioen van Duitsland onder Louis van Gaal de landstitel en de beker, en reikte het tot de finale van de Champions League, waarin Inter met 2-0 te sterk was.


Nu is de Duitse bekerfinale reeds bereikt. In de competitie is het gat met koploper en regerend kampioen Borussia Dortmund - twee punten, terwijl de ploeg van trainer Klopp nog een duel te goed heeft - overbrugbaar. En de grootste uitdaging is natuurlijk het bereiken van de CL-finale op 19 mei in, juist München.


Marseille, een zwakke ploeg die vuig te werk ging en deze ontmoeting nooit met elf man had mogen beëindigen, werd gefileerd door Arjen Robben. De volledig opgeleefde Nederlander bereidde het eerste doelpunt van Gomez kort voor rust voor en sloeg zelf halverwege de tweede helft toe.


Het duel in Stade Vélodrome was eigenlijk vanaf het begin een ongelijke strijd. Marseille had moeite zijn eigen fans onder ogen te komen na acht wedstrijden zonder zege, terwijl Bayern de laatste tijd in supervorm is. In de voorgaande vier wedstrijden, in alle competities, scoorde de ploeg van coach Heynckes al 22 keer.


Wat je daarvan terugziet op zo'n woensdag in Zuid-Frankrijk? Behoorlijk veel. Bayern liet de bal moeiteloos rondgaan en werd steeds gevaarlijk over de flanken, waar Ribéry en Robben zorgeloos hun dribbels maakten. Vroeg of laat gingen zij een opening forceren, zoveel was wel duidelijk.


Hoewel Olympique in de openingsfase nog de beste kans had gekregen - Remy schoot in het zijnet na een redding van Neuer op een kopbal van Fanni - dicteerden de Duitsers het spel. En kort voor rust leidde dat dan tot de onvermijdelijke 0-1 van Gomez. Hij anticipeerde handig op een steekpass van Robben en passeerde de zwakke doelman Andrade eenvoudig: 0-1.


Het Franse publiek, dat wegens de slechte resultaten van de laatste weken toch al moeite had zijn ergernis te verbergen, leek zo al snel te worden beroofd van de illusie op een bevredigend resultaat. Want het soevereine Bayern deed waar de ploeg zin in had, dus ook tegen de nummer negen van Frankrijk.


Dat werd ook na rust onderstreept, toen Robben na 69 minuten behendig toesloeg na een knappe combinatie met Müller. Het was zijn achtste doelpunt in de laatste zes wedstrijden voor Bayern. De return, waarvoor invaller Schweinsteiger een bewuste gele kaart en daarmee een schorsing pakte, is daardoor alleen nog maar een formaliteit.


Meer over