nieuwskort geding

Baudet verliest kort geding: Buitenhof hoeft niet te rectificeren

De VPRO hoeft een uitzending van Buitenhof, waarin uitlatingen van Thierry Baudet werden geparafraseerd, niet te rectificeren.

Thierry Baudet (FvD) in gesprek met de pers na afloop van de eerste zitting van het kort geding tegen de VPRO. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Thierry Baudet (FvD) in gesprek met de pers na afloop van de eerste zitting van het kort geding tegen de VPRO.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Baudet vond dat hij als racist was neergezet in het programma. Hoewel de rechter vindt dat de parafrase gebrekkig was, oordeelt hij dat de VPRO niet onrechtmatig gehandeld heeft, gelet op ‘alle omstandigheden’. Daarmee bedoelt hij eerdere uitspraken van Baudet over ‘dominant blank Europa’.

Baudet had het kort geding aangespannen na de uitzending van Buitenhof (VPRO) op zondag 23 februari. Presentator Natalie Righton, tevens Volkskrant-journalist, stelde daarin een vraag aan ex-Fvd’er Henk Otten en parafraseerde Baudet als volgt: ‘dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten.’

Via een tweet en een filmpje eiste Baudet binnen een uur rectificatie van Buitenhof. Het waren ‘schandelijke leugens', vond hij, omdat hij de woorden ‘blanke’, ‘ras’ en ‘vervangen’ niet had gebruikt in het debat over de EU-begroting waar Righton naar verwees. Buitenhof zou volgens Baudet zijn veiligheid in het geding brengen door hem onjuist te framen.

Veerdiensten

In dat debat zei Baudet wel: EU-geld gaat naar ‘het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken, zodat er geen nationale staten meer zullen zijn.’ En: ‘Het doel is multiculturalisme. Het doel is het verzwakken van de Europese, traditionele identiteiten.’ De EU zou volgens hem een politiek project zijn om ‘de bevolkingen van Europa tot één amalgaam te maken’.

Buitenhof weigerde te rectificeren en schreef in een reactie: ‘Doel van de vraag aan Henk Otten was om een reactie te vragen over de ontstane ophef. De woordkeuze bij die vraagstelling is een juiste parafrasering van zowel de uitspraken van Thierry Baudet (die in het publieke debat ook in het licht werden geplaatst van eerdere uitspraken van hem over dit onderwerp) als de wijze waarop deze uitspraken werden opgevat door enkele Tweede Kamerleden en Minister De Jonge.’

Eerdere uitspraken

In de rechtbank van Lelystad liet advocaat Jens van den Brink, namens de VPRO, veel eerdere uitspraken van Baudet horen. Zo zei Baudet op Radio 1 dat hij ‘geen etnische minderheid’ wil worden en in een ‘dominant blank’ land wil leven. Op Amsterdam FM zei hij niet te willen dat ‘Europa Afrikaniseert’. En op een FvD-bijeenkomst deed hij zijn beruchte uitspraak over het ‘homeopathisch verdunnen’ van het Nederlandse volk.

Volgens Dirk Vermaat, de advocaat van Baudet, waren die uitspraken gedateerd en deden ze niet ter zake. Buitenhof had zich niet aan de eigen journalistieke code gehouden, zei Vermaat. Righton zou niet duidelijk naar eerdere uitspraken hebben verwezen en de redactie had bovendien niet om wederhoor gevraagd bij Baudet.

Maar de rechter oordeelt, zoals Van den Brink tijdens de zitting al betoogde, dat Baudet een publieke figuur is met ruimschoots toegang tot het debat en de media, waar hij onwelgevallige opvattingen kan rechtzetten. Dit betekent dat hij meer moet accepteren dan de gemiddelde burger.

Lees ook:

Baudet en Buitenhof tegenover elkaar in de rechtbank: ‘Hij zegt al jaren hetzelfde in nét andere bewoordingen’

Hoe Buitenhof besloot de uitlatingen over Baudet niet te rectificeren.

Een maand geleden werd een hoorzitting gehouden in de Tweede Kamer over de vraag of rechters in Nederland teveel op de stoel van de politiek zitten. In aanloop betoogden Thierry Baudet en Paul Cliteur in de Volkskrant dat die vraag belangrijk en terecht is.

Meer over