nieuwsforum voor democratie

Baudet stapt onder druk op als lijsttrekker Forum voor Democratie

Thierry Baudet stapt op als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Dat heeft hij zelf in een filmpje bekend gemaakt. De FvD-leider wil niet meegaan in de eis van prominente partijgenoten om de omstreden jongerenbeweging te saneren of op te doeken. ‘Ik wil niet meedoen aan trial-by-media’.

Thierry Baudet. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het vertrek van Baudet – hij blijft wel aan als Kamerlid en wil bij de verkiezingen graag lijstduwer worden – komt nadat prominente partijgenoten hem maandag voor het blok hadden gezet. Een deel van de opstandelingen wilde hem maandagavond tot aftreden dwingen, omdat Baudet niet bereid bleek afstand te nemen van de jongerenbeweging JFVD, zo bevestigen ingewijden.

Zondagavond was de eis nog dat Baudet zijn rechterhand en JFVD-voorzitter Freek Jansen van de kieslijst zou verwijderen en dat de jongerenbeweging zou worden opgedoekt, omdat er te veel lieden met extremistische en nazistische sympathieën zouden rondlopen.

Toen Baudet bleef weigeren escaleerde het conflict. Onder anderen Eerste Kamerlid Annabel Nanninga zou volgens ingewijden het vertrek van de partijleider hebben geëist. Anders zou zij maandagavond zelf zijn opgestapt. Ook andere FvD’ers sloten zich daarbij aan.

Baudet koos maandag via Twitter de vlucht naar voren. ‘Ik stel mijn positie ter beschikking’, verkondigde hij in een kort filmpje. ‘Er zijn mensen in de partij die het onderzoek niet willen afwachten om te kijken wat er aan de hand is’, aldus Baudet. ‘We dreigen op een punt te komen dat we daarop vooruit gaan lopen en mensen voor de bus gaan gooien nog voordat we weten wat er is gebeurd. Ik kan mij niet verenigen met de situatie waarin trial by media de manier wordt waarop wij met mensen omgaan in onze partij. Dat we niet eens een onderzoek kunnen afwachten.’

Volgens Lennart van der Linden, Eerste Kamerlid en bestuurslid van FvD, heeft Baudet tegen de zin van de rest van het partijbestuur besloten om op te stappen als lijsttrekker. ‘We hebben nog gezegd: doe het niet, we willen het niet’, aldus Van der Linden. ‘Heel jammer, hij heeft deze partij uit de grond gestampt. De berichtgeving en kritiek van de afgelopen dagen lagen hem zwaar op de maag. Daar neemt hij zijn verantwoordelijkheid voor.’

Ook JFVD-voorzitter Freek Jansen, de nummer zeven op de kandidatenlijst, heeft volgens Van der Linden besloten om van de lijst af te gaan. ‘Hij vond de kritiek onterecht, maar in het belang van de partij heeft hij ook zijn plek op de lijst ter beschikking gesteld.’

Jongerenbeweging JFVD is het afgelopen jaar geregeld in opspraak gekomen door extremistische ideeën die leden via sociale media verspreiden. Baudet zei in zijn videoverklaring niets te maken te willen hebben met racistische geluiden en nazi-gedachtengoed. De berichten hierover noemt hij ‘vreselijk'. ‘Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben', aldus de FvD-leider. ‘Ik kom zelf uit een familie die zwaar heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog. Mijn grootmoeder heeft een Yad Vashem-onderscheiding ontvangen voor dingen die ze in de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan.’

De beslissing om zijn positie als lijsttrekker te beschikking te stellen is in overleg met het partijbestuur genomen, aldus een woordvoerder van Baudet. Het bestuur zou er ook mee hebben ingestemd dat Baudet aanblijft als partijvoorzitter. Een eventuele nieuwe lijsttrekker zal dus ook met hem moeten samenwerken.

Lees ook:

Het vertrek Baudet stort Forum in chaos: is hij wel echt van het toneel verdwenen?

Het Forum voor Democratie van vóór maandagavond bestaat niet meer. Het is de uitkomst van een richtingenstrijd. Maar waarom heeft Baudet de radicale stap gezet?

Freek Jansen was de spraakmakende voorzitter van de jongerenclub van Forum voor Democratie. Maandag werd hij ook degene die Baudet onbedoeld ten val bracht.

Vorige week uitten voor het eerst veel partijgenoten openlijk kritiek op de aanpak van de FVD-top. Prominente senatoren en europarlementariërs van Forum voor Democratie eisten dat partijleider Thierry Baudet harder zou optreden tegen racisme en antisemitisme binnen jongerenclub JFVD.

De onafhankelijk journalist Chris Aalberts loopt al sinds de oprichting mee met FvD en schreef het boek De partij dat ben ik, over de vorming van een partij waarin loyaliteit aan de grote leider wordt geëist. Inmiddels is Baudet niet meer zo blij met hem.

In de onder-onssfeer van appgroepen bieden leden van jongerenpartijen tegen elkaar op met extreme berichten. Die lekken, zoals bij Forum voor Democratie gebeurde, nogal eens uit – met vergaande consequenties.

Meer over