DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Baudet naar de rechter: karaktermoord of het vrije woord?

Thierry Baudet (FvD) in de rechtszaal in Lelystad tijdens het kort geding tegen de VPRO.  Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
Thierry Baudet (FvD) in de rechtszaal in Lelystad tijdens het kort geding tegen de VPRO.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Goedemiddag,
Aan dikastocratie heeft hij een broertje dood, maar Thierry Baudet vroeg vandaag wel het oordeel van de rechter over een persoonlijke zaak. Karaktermoord, noemde zijn advocaat de wijze waarop Buitenhof hem neerzette. Een keurige samenvatting van hoe Baudet denkt, bracht het tv-programma daar tegenin.

En verder: zit het coronavirus de onderhandelingen in Brabant dwars en stelt een verdachte zich kandidaat als burgemeester van Den Haag.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief maandag t/m donderdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

RECHTSZAAK VAN DE DAG
Baudet eist rectificatie

Gelooft Thierry Baudet dat de EU een ‘vooropgezet plan’ heeft om ‘het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse migranten’? En had Natalie Righton, Volkskrant-journalist en presentator, hem zo mogen parafraseren in Buitenhof (VPRO), ook al heeft de FvD-voorman dat niet letterlijk zo gezegd? Dat waren de hoofdvragen in het door Baudet aangespannen kort geding dat vandaag diende in een tjokvol zaaltje van de rechtbank in Lelystad.

‘Ik weet niet of u in deze tijd nog handen geeft’, zei Baudet tegen Righton na de schorsing. Ondanks de onderlinge spanning en de virusdreiging volgde een handdruk. Het bleef beschaafd in de zaal, zag verslaggever Haro Kraak, al vielen grote woorden: karaktermoord aan de ene kant, het vrije woord is in het geding aan de andere.

Baudet is in Buitenhof neergezet als racist en leed imagoschade, net als al zijn leden en kiezers, betoogde zijn advocaat Dirk Vermaat. Helaas, zei Vermaat, leven we in een land waar zulke uitspraken leiden tot bedreigingen, ‘het brengt de hoofden op hol’, waardoor ‘politici vogelvrij worden verklaard’. Een rectificatie zou daarom op z'n plaats zijn.

Advocaat Jens van den Brink van de VPRO liet op zijn beurt een aantal eerdere uitlatingen van Baudet horen. Zo zei Baudet op Radio 1 dat hij ‘geen etnische minderheid’ wil worden en in een ‘dominant blank’ land wil leven. Op Amsterdam FM zei hij niet te willen dat ‘Europa Afrikaniseert’. En op een FvD-bijeenkomst deed hij zijn beruchte uitspraak over het ‘homeopathisch verdunnen’ van het Nederlandse volk.

Baudet zegt al jaren hetzelfde in net andere bewoordingen, concludeerde Van Den Brink, en dus was de parafrase van Righton correct. Of de rechter daarin meegaat, weten we op 25 maart: dan volgt de uitspraak.

AIR FRANCE-KLM
Waar blijft de oogst?

Minister Wopke Hoekstra en zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire troffen elkaar in maart 2019 om de situatie rond Air France-KLM te bespreken.  Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
Minister Wopke Hoekstra en zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire troffen elkaar in maart 2019 om de situatie rond Air France-KLM te bespreken.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Geld verliezen is nooit leuk, maar honderden miljoenen euro's die voor je ogen verdampen: dat is andere koek. Sinds Wopke Hoekstra - en met hem Nederland - een jaar geleden 14 procent van de aandelen van Air France-KLM kocht, is de beurswaarde van de luchtvaartcombinatie flink gekelderd. Nu was winst maken ook geen doel op zich - dat was invloed kopen op de toekomst van Air France-KLM. Maar is dat de minister van Financiën dan wél gelukt?

In de Tweede Kamer beantwoorden partijen als D66 en PvdA die vraag met een nee. Ook de VVD wordt steeds ongeduldiger. Nog steeds zitten veel meer Nederlanders dan Fransen in de raad van bestuur, ondanks de wens van Hoekstra om minimaal één extra zetel te bemachtigen. In een interview in het FD laat de Franse ambassadeur in Nederland vandaag doorschemeren dat Hoekstra eerst zijn aandeel in dochter KLM - zo'n 6 procent - moet verkopen voordat sprake kan zijn van extra invloed binnen het moederconcern.

Het is een waarschuwing aan de minister, die maandag in antwoord op Kamervragen probeerde de zorgen weg te nemen. Volgens de CDA’er is er sinds de aankoop ‘veel nauwer contact tussen beide staten’ en wordt het kabinet ‘tijdig op de hoogte gesteld van en geconsulteerd over belangrijke besluiten van het bestuur van Air France – KLM’.

Wat Hoekstra daar niet bij zegt, is dat Nederland geen besluiten kan tegenhouden. Gerustgesteld zal de Kamer dus niet zijn - dat is zij pas als Hoekstra harde resultaten in de vorm van een extra bestuurder kan overleggen.

INTERVIEW VAN DE DAG
‘Mail lekt in 7 minuten uit’

Afzwaaiend secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Beeld Jiri Büller / De Volkskrant
Afzwaaiend secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Justitie en Veiligheid.Beeld Jiri Büller / De Volkskrant

Siebe Riedstra was de eerste niet-jurist die de hoogste ambtenaar werd van het ‘monsterministerie’ van Justitie en Veiligheid. Riedstra moest de luiken openzetten op het getormenteerde ministerie, maar kon vorig jaar niet voorkomen dat staatssecretaris Mark Harbers aftrad nadat ambtenaren zware misdrijven als pogingen tot doodslag en moord in een rapport onder het kopje ‘overig’ hadden geschaard.

Na vijf woelige jaren nam Riedstra dinsdag afscheid. De Volkskrant sprak hem over het veelkoppig monster dat Justitie en Veiligheid heet, ambtenaren die ministers in bescherming (denken te) nemen en de onuitroeibare lekcultuur. ‘Interne mails van Justitie zijn binnen zeven minuten extern bekend.’

EN DAN DIT NOG
ICT-debacle eist slachtoffer

Middenin de stikstofcrisis heeft minister Carola Schouten van Landbouw er een probleem bij. Rob van Lint, de hoogste baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), vertrekt per 1 mei nadat de ondernemingsraad het vertrouwen in hem opzegde. Onder Van Lints bewind mislukte de invoering van een nieuw ICT-systeem dat vele tientallen miljoenen euro's kostte. Aan minister Schouten om iemand te vinden die de NVWA op de rit kan krijgen.

Corona legt Brabant stil

Het coronavirus zit Forum voor Democratie in de weg. De partij kan niet wachten om te gaan meebesturen in Noord-Brabant, maar eerst wil gesprekspartner CDA in gesprek met lokale afdelingen, waarvan een aantal fel gekant is tegen Forum. Uit vrees voor besmettingen kunnen de avondjes voorlopig echter niet doorgaan. Het halen van de zelf opgelegde deadline voor het nieuwe college - de eerste helft van april - wordt zo een race tegen de klok.

De Mos wil de ketting

Hij moest als wethouder vertrekken vanwege een strafrechtelijk onderzoek van de rijksrecherche, maar Richard de Mos wil terugkomen als burgemeester van Den Haag. Daarmee kiest De Mos de vlucht naar voren, want het onderzoek naar hem wegens corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim loopt nog. Dat hij moest vertrekken was een politieke afrekening, vindt De Mos, die burgemeester wil worden om de wensen van zijn kiezers alsnog te kunnen vervullen. ‘Kan dit niet als wethouder? Dan maar zo!’

Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Beiden moesten aftreden als wethouder van Den Haag.
 Beeld Arie Kievit / De Volkskrant
Richard de Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Beiden moesten aftreden als wethouder van Den Haag.Beeld Arie Kievit / De Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze politieke nieuwsbrief maandag t/m donderdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over