Baskische zakenman door ETA vermoord

De terreurorganisatie ETA heeft vrijdagmorgen vroeg een Baskische zakenman vermoord. Isidro Usabiaga, eigenaar van een bouwbedrijf, werd voor de deur van zijn huis in de Baskische plaats Ordizia doodgeschoten....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Met het chanteren van lokale zakenmensen financiert de ETA een groot deel van haar activiteiten. Wie niet betaalt, loopt het risico ontvoerd of vermoord te worden. Usabiaga trad recentelijk op als woordvoerder van een groep zakenmensen in de provincie Guipuzcoa die niet wenst in te gaan op de afpersing. Het verzet tegen de ETA-methodes groeit ook in deze streek, waar de terreurgroep traditioneel de grootste aanhang heeft.

Volgens anti-terreurspecialisten van de Spaanse regering is de ETA op dit moment bijzonder goed bij kas. De organisatie kreeg eerder dit jaar een forse financiële injectie met het losgeld voor de ontvoerde zakenman Aldaya. De familie zou enkele miljoenen hebben betaald voor de vrijlating van Aldaya, die een half jaar lang gegijzeld was door de terroristen.

De Spaanse en Franse politie hebben de afgelopen dagen enkele grote successen geboekt in de strijd tegen de ETA. In Zuid-Frankrijk werd de nummer drie van de ETA opgepakt, terwijl in Galicië een commando werd opgerold dat voorbereidingen trof voor een aanslag op de Galicische president Fraga. Niettemin sloeg de ETA deze week twee keer toe. Dinsdag raakte een man in San Sebastian ernstig gewond toen een bom onder zijn auto ontplofte.

De ETA is de laatste tijd ook zeer actief aan de Spaanse oostkust, waar een bommenoffensief tegen toeristische doelen wordt gevoerd. Vorige zaterdag raakten 35 mensen gewond bij een aanslag op het vliegveld van Reús bij Tarragona.

Donderdag arresteerde de politie in Pontevedra drie zogenoemde 'illegalen', commando's die door de ETA betaald worden voor het uitvoeren van aanslagen. Het drietal had in het nabijgelegen La Coruña een flat gehuurd, waar de politie een compleet arsenaal aantrof: 250 kilo explosieven, ontstekingen, mitrailleurs en handgranaten.

Het commando zou van plan zijn geweest op de belangrijkste feestdag van Galicië Manuel Fraga Iribarne te vermoorden. Fraga, de voormalige minister van Informatie van dictator Franco, is de oprichter van de regeringspartij Partido Popular en tegenwoordig president van de autonome regio Galicië.

De terroristen waren al enkele maanden bezig met het voorbereiden van de aanslag. In de flat werd ook uitgebreide informatie aangetroffen over minister Rajoy van Openbaar bestuur, burgemeester Vázquez van La Coruña, en de voorzitter van de lokale voetbalclub Deportivo. Volgens de politie was een spectaculaire aanslag in de maak op de dag van de apostel Santiago (St. Jacob), waarvoor een heel leger vooraanstaande Spanjaarden zich jaarlijks in Galicië meldt.

Meer over