'Basketballbond vergat doorlopend contract'

AMSTERDAM - Hebben de Nederlandse basketballers nu wel of geen bondscoach? Gadi Kedar, de coach, zegt dat hij een contract heeft. Maar de Nederlandse Basketball Bond (NBB) zegt van niet.


Het bericht dat Gadi Kedar niet langer bondscoach van de Nederlandse basketballers is, krijgt een opmerkelijk staartje. De Israëliër, die het team sinds 2008 onder zijn hoede had, uit stevige kritiek op zijn voormalig werkgever. Volgens hem zou de NBB 'vergeten' zijn dat het contract met hem nog twee jaar doorliep.


Afgelopen woensdag werd Kedar door de bond gebeld met het bericht dat de tweejarige optie tot verlenging van zijn contract niet zou worden gelicht. Maar volgens hem zou het dienstverband in oktober 2011 zonder tegenbericht automatisch worden voortgezet.


'Ik heb nooit wat van de NBB gehoord', zegt Kedar vanuit Israël. 'Ze zeiden steeds dat ze mijn prestaties aan het evalueren waren, maar ik heb nooit met ze gesproken over het doorlopende contract. Ze schrokken toen ik er in december wat van zei.'


'Dat mag Gadi zeggen', is de reactie van Mark Schuurman, topsportmanager bij de NBB. 'Het is alleen jammer dat hij de pers heeft gezocht nadat we hem hebben gebeld. De spelers moeten het nu helaas in de krant lezen.'


Volgens Schuurman is er binnen de bond duidelijk gecommuniceerd. 'Er is geen contract met Kedar, hij was alleen een optie voor de komende jaren.'


Dat Kedar vorig jaar niet direct hoorde of de NBB met hem verder wilde, heeft volgens de topsportmanager te maken met de belangrijke zomer die eraan komt. De Nederlandse basketballers kunnen in één kwalificatieronde het Europees Kampioenschap halen. Wanneer ze dat doen, zijn ze ook geplaatst voor het EK 2015. 'Dat vergt een goede, gedegen keuze voor een bondscoach.'


Kedar was sinds 2008 coach van de Nederlandse mannen. Hij volgde Marco van den Berg op, met als doel promotie naar de A-divisie te bewerkstelligen. Dat lukte niet, hoewel de NBA-spelers Dan Gadzuric en Francisco Elson het team kwamen versterken.


Op 2 mei is Kedar in Nederland. 'Dan moeten ze met me komen praten', zegt hij. Als de coach niet gehoord wordt, dreigt hij met een rechtszaak.


'Dat is aan hem', zegt Schuurman. Bondscoach zal Kedar in ieder geval niet meer worden. 'We hebben fijn samengewerkt, maar het is tijd voor een volgende stap.' De bond wil op korte termijn een nieuwe coach aanstellen.


Meer over