Basil verliest van Del Boy Trotter

De gefrustreerde hoteleigenaar Basil Fawlty zal zijn handen voor zijn gezicht slaan, op de grond stampen, naar zijn zere knie grijpen en Manuel een mep verkopen....

Tot overmaat van ramp werd Basil Fawlty voorbijgestreefd door een tweedehands autohandelaar. De internationaal minder bekende maar al heel lang lopende BBC-serie Only Fools and Horses, met David Jason als wannabe yuppie Del Boy Trotter in de Londense volkswijk Peckham, werd de absolute winnaar. Van de anderhalf miljoen Britten die hun stem uitbrachten, kozen bijna 350 duizend deze serie als favoriete sitcom.

Tweede, op grote afstand, werd de historische serie Blackadder met Rowan Atkinson, die vooral kon rekenen op stemmen van het hoger opgeleide deel van de bevolking. Derde werd verrassend The Vicar of Dibley, over een vrouwelijke dominee, gespeeld door Dawn French. Dad's Army (Daar komen de Schutters) en Fawlty Towers (Hotel op Stelten) eindigden als vierde en vijfde, gevolgd door Yes Minister, Porridge, Open All Hours, The Good Life en One Foot in the Grave.

Only Fools and Horses begon al in 1981 en loopt nog steeds. Schrijver John Sullivan grapte: 'Ik ben er 23 jaar geleden mee begonnen omdat in 2004 een verkiezing zou worden gehouden voor beste sitcom en ik die graag wilde winnen.'

Als geen ander beheersen de Britten het genre van de televisiekomedie. Sinds het begin van het televisietijdperk werden achthonderd series gemaakt die ondanks beschuldigingen van racisme en xenofobie (Mind Your Language, vrouwenonderdrukking (On The Buses) en vooroordeelbevestiging (Are You Being Served) wereldwijde populariteit verwierven.

Meer over