Bartman ziet niets in Holland Acht

Michiel Bartman (36) stapt niet in de acht met stuurman. 'Ik wil heel graag nog één olympische medaille. Voor mijn gevoel maak ik de meeste kans in de dubbeltwee', zegt Nederlands meest gelauwerde roeier....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Bartman was bemanningslid van de gouden Holland Acht van 1996. En hij was in 2000 de slagroeier van de zilveren dubbelvier. Daarnaast won hij drie WKmedailles. Samen met Diederik Simon en Gerritjan Eggenkamp vormden Bartman en Geert Cirkel afgelopen seizoen de bemanning van de dubbelvier.

Onder aanvoering van Bartman kwam de ploeg tot sublieme prestaties: brons en zilver bij de wereldbeker. Maar bij de WK ging het mis. De dubbelvier liep vast op de twaalfde plek. De ploeg was niet alleen ver verwijderd van een podiumplaats, het ticket voor de Olympische Spelen van Athene werd daarmee ook verspeeld. Van een herkansing komt het niet meer. Want Cirkel gooide vorige week gedemotiveerd de handdoek in de ring. Bartman baalt ervan. Hij moet uitkijken naar een andere boot.

Michiel Bartman heeft in de loop der tijd een vrijwel feilloos gevoel ontwikkeld voor de bootklasse waarin hij het beste tot zijn recht komt. In 1999 wees hij een uitnodiging voor de Holland Acht II af. Die acht eindigde in het jaar 2000 op een roemloze voorlaatste plaats. 'Boeienkoning' Bartman ontsnapte uit Sydney met een zilverenmedaille in zijn koffer.

Hoofdcoach René Mijnders stelde aan Bartman cs voor zich te melden voor de acht-selectie van coach Emke. Bartman bedankte voor de eer. 'Ik vind dat de coachstaf beter had moeten anticiperen op de signalen die Cirkel gaf voordat hij stopte. Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten, en is niet zomaar te vervangen. In Nederland hebben we maar een beperkt aantal toppers.

'Onder deze omstandigheden lijkt de dubbeltwee voor mij de beste optie. Mijn gevoel zegt mij dat. Ik weet alleen nog niet met wie ik samen ga roeien.'

Ook als het dubbeltweeproject niet van de grond komt, is Bartman, tevens voorzitter van de atletencommissie, met geen stok in de acht te krijgen. 'Dan stop ik', aldus Bartman.

Meer over