NieuwsRECHTSZAAK BART B.

Bart B. krijgt 18 jaar cel voor doodslag op ex en in stukken zagen lichaam

De 57-jarige Bart B. moet achttien jaar de cel in voor de doodslag op zijn ex Miranda Zitman en het vervolgens in stukken zagen en kwijtmaken van het lichaam. De rechtbank in Utrecht verklaarde hem schuldig aan doodslag op de 52-jarige kapster kort na Kerst 2018, daags voordat ze naar een ex-vriend in Canada zou vertrekken.

B. heeft bekend dat hij het lichaam in stukken heeft gezaagd, maar verklaarde dat Miranda is omgekomen door een val van de trap. Dat gelooft de rechtbank niet.

Haar romp werd in een koffer in het water in Amsterdam gevonden. Haar hoofd en armen waren begraven in de tuin van hun woning in Soest. De benen zijn nog altijd niet gevonden.

De rechtbank verwijt B. dat hij zijn ex-vriendin ‘met fors geweld’ om het leven heeft gebracht en ‘de gruwelijke manier waarop hij het lichaam heeft verminkt en weggemaakt’.

B. krijgt bovendien straf omdat hij meteen na de dood van Miranda ruim een ton van haar rekeningen overmaakte naar een rekening waar hij zelf bij kon, en vier maanden lang namens Miranda berichten stuurde naar haar nabestaanden en zelfs wekelijks op bezoek ging bij haar moeder. Daarmee heeft hij het ‘onderzoek naar haar verdwijning gefrustreerd en haar nagedachtenis ernstig bezoedeld’, oordeelt de rechtbank. ‘Hij heeft hen al die maanden keihard voorgelogen.’

De officier van justitie had de maximale straf van twintig jaar gevangenis geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Voor doodslag geldt een maximum van vijftien jaar en de overige feiten waaraan B. schuldig is bevonden wegen niet zwaar genoeg voor een verhoging met vijf jaar, zei de rechter.

B. werd vrijgesproken van moord, omdat het volgens de rechtbank niet is vast te stellen of hij een vooropgezet plan had om haar te doden. Evenmin is het zeker dat hij Miranda doodde met het oogmerk om haar rekening te plunderen.

Dat die ‘lieve kapster’ uit Soest zo om het leven moest komen – in stukken gezaagd door haar partner
In Utrecht vond maandagochtend de eerste pro-formazitting plaats in de rechtszaak tegen Bart B. De man wordt ervan verdacht dat hij zijn vriendin Miranda (52) vorig jaar heeft gedood en haar lichaam in stukken heeft gezaagd. De benen van Miranda zijn nog altijd zoek.

Meer over