Barragedag bij dammen levert geen winst op

Eindeloos lang gaat de dammatch tussen Aleksandr Baljakin en Aleksandr Schwarzman, in het kader van Grandmasters '95, duren. Op de barragedag van de vierde set leverden de drie partijen met een half uur bedenktijd per speler geen winst op....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

NIJMEGEN

Omdat de setstand nu 2-2 is geworden, treedt het reglement voor de beslissende vijfde set in werking. Vandaag, op de eerste dag van deze finale barrage, zullen drie partijen met een speeltempo van een uur per speler per partij worden gespeeld. De score van de drie partijen wordt opgeteld.

Mocht ook deze sessie gelijk eindigen dan volgt eenzelfde procedure als gisteren.

Versnelde dampartijen worden door grootmeesters doorgaans niet aangegrepen om elkaar in complexe stellingen te ondervragen. De drie partijen van een half uur bedenktijd tussen Baljakin en Schwarzman kenmerkten zich door omzichtig strategisch spel, waar alleen grove inschattingsfouten, blunders of klokproblemen tot een beslissing konden dwingen.

Opvallend was dat in de derde van deze reeks vooral Schwarzman de spanningen uit de weg leek te gaan. Het 'aanbod' van zwart om zich op 36 te nestelen, wat juist bekendstaat als risicovol voor zwart maar desalniettemin met spannend spel voor beiden, werd door witspeler Schwarzman genegeerd.

Meer over