Baronnen Britse pers in verzet tegen Cameron

De Britse persbaronnen hebben de oorlog verklaard aan David Cameron. Eigenaren van onder meer The Times, The Sun, The Daily Mail, The Daily Mirror, The Daily Express en The Daily Telegraph gaan een eigen perswaakhond oprichten. Ze zien niets in de door de regering voorgestelde beperking van de persvrijheid.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Binnen de Britse krantenwereld heerst grote ontevredenheid over de regeringsplannen met betrekking tot de regulering van de pers. Twee maanden geleden beloofde de regering-Cameron om via een Koninklijk Besluit tegemoet te komen aan de aanbevelingen van de rechter Brian Leveson, die maanden onderzoek had gedaan naar de ethiek en de werkwijze van de Britse pers. Dit onderzoek was het gevolg van de afluisterpraktijken door de schandaalkranten van Rupert Murdoch, de machtigste persbaron.

De grote vraag luidde of de staat, voor het eerst in drie eeuwen, een rol moest krijgen bij het toezicht op de pers. Progressieve politici en Hugh Grants invloedrijke lobbygroep Hacked Off! waren voor, terwijl Camerons Conservatieven, gesteund voor de overwegend conservatieve pers, tegen waren. Uiteindelijk kwam er een typisch Engels compromis tot stand waarbij de overheid indirect controle zou uitoefenen. De persbaronnen waren woedend dat Hacked Off! mocht meepraten bij de totstandkoming van het compromis, maar zij niet.

Binnen de media kreeg het compromis alleen steun van The Independent en The Guardian, twee progressieve kwaliteitskranten. Ook The Financial Times zag weinig bezwaren. Persbaronnen als Rupert Murdoch, burggraaf Rothermere en de gebroeders Barclay hebben het voorgestelde Koninklijk Besluit omschreven als 'onuitvoerbaar'.

undefined

Meer over