Barnier op Buitenlandse Zaken in Frankrijk

De 53-jarige Michel Barnier is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk. Tot nu was hij Europees commissaris voor het regiobeleid....

Barnier, een trouwe aanhanger van president Chirac, was in 1973, op zijn 22ste, het jongste statenlid in Frankrijk. In 1978 was hij op zijn 27e het jongste Kamerlid voor de Savoie, waarvan hij in 1982 ook voorzitter werd van de departementale raad.

De benoeming is onderdeel van een ingrijpende kabinetswijziging. Die vloeit weer voort uit het grote verlies van rechts en de verplettende winst van links tijdens regionale verkiezingen afgelopen weekeinde. President Chirac besloot al eerder de weinig populaire premier Raffarin aan te houden, maar dan wel aan het hoofd van een drastische gewijzigde regeerploeg.

Barnier, een overtuigd Europeaan, was één van de slechts vijf gaullisten in de Franse Kamer die stemden vóór de ratificatie van het Verdrag van Maastricht. In 1995 werd hij minister voor Europese Zaken in het kabinet-Juppé.

Een jaar later kwam hij met een tiental maatregelen ter aanvulling van het Verdrag van Schengen (vrij grensverkeer), vooral om het als te tolerant geachte Nederlandse drugsbeleid tegen te gaan. Barnier eiste toen een beperking van het aantal koffieshops in Nederland en het aan banden leggen van de productie van nederwiet. Hij deed dat in navolging van president Chirac, die op dat moment over hetzelfde in de clinch lag met premier Kok.

De zeer populair minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy stapt over naar het ministerie van Economische Zaken, Financiën en Industrie. Deze ambitieuze bewindsman geldt als een 'crime fighter', als iemand die uit is op het presidentschap. Claudy Haigneré, een ex-astronaut, wordt minister voor Europese Zaken. Zij is momenteel staatssecretaris voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer over