Barkel wervelend door damtoernooi

Terwijl de favorieten bij het NK dammen vertraging oplopen, bezet Marino Barkel (29) de eerste plaats. Net als vijf jaar geleden bij zijn debuut wervelt hij door het toernooi en laat hij zijn tegenstanders beduusd achter....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

De partijen waarin hij tot de volle twee uur bedenktijd komt zijn zeldzaam, of ze nu gewonnen worden of verloren. Intussen bleken al vier NK-finalisten niet tegen het straffe tempo van Barkel opgewassen.

De overwinning van Barkel in de zevende ronde, tegen Jeroen van den Akker, was symptomatisch. Een rustige opening werd gevolgd door pijlsnel logisch spel. Daarbij schotelde Barkel zijn tegenstander zoveel positionele overpeinzingen en combinatie-berekeningen voor dat deze in het klassieke middenspel niet meer tot correct tegenspel kwam.

'Ik reken heel snel en als de gelegenheid zich voordoet speel ik met lef', aldus Barkel. 'Wanneer een zet direct speelbaar is, doe ik dat. Dan mag mijn tegenstander lekker uitrekenen of de volgende zet die er gevaarlijk uitziet echt mag, of niet.'

Na de winst op Van den Akker verslikte ook Auke Scholma zich gisteren in de aanpak van Barkel. Een ronde eerder had de Fries zijn mooie positie op de ranglijst verspeeld door verlies tegen Hans Jansen.

Barkel treedt vandaag aan tegen favoriet Kees Thijssen, die Hans Jansen gisteren vanaf zijn derde plaats terugwees om die plek voor zichzelf op te eisen. Voor Barkel hangt veel van deze partij af. Daarin moet blijken of hij, anders dan vijf jaar geleden, nu wom de titel kan meestrijden.

Clerc is de enige die Barkel op punt volgt. In het paasweekeinde remiseerde de achtvoudig titelhouder met Grd Jansen en Baljakin die met respectievelijk nul en overwinning achterop zijn geraakt. Tegen Jansen was Clerc zeer dicht bij winst in een partij die zeven uur duurde.

Clerc nam fraai het initiatief van Jansen over, met een tijdelijk offer. Hij had pech dat het moeizaam verwezenlijkte eindspel met drie dammen plus een schijf tegen dam plus twee schijven net verkeerd stond voor winst.

Meer over