Bariton en tenor

r is niets weggegaan. Er is 'Eeen toon bijgekomen.' Jan Derksen, de woensdag op 72-jarige leeftijd overleden operazanger, maakte in 1982 een opmerkelijke overstap....

Jan Derksen werd op 14 juli 1932 geboren in Alkmaar. Dat hij kon zingen ontdekte hij toen hij in Nijmegen op de Lagere Technische School zat. Het was kort na de bevrijding en op de radio klonken de stemmen van Paul Robeson, Frank Sinatra en Bing Crosby. Op feestjes zong Derksen Ol' man river en Nancy with the laughing face. Zijn ouders kregen de raad hem naar les te sturen.

Na een opleiding aan het Amsterdams Conservatorium debuteerde hij als Rodrigo in Verdi's Don Carlo in Trier. Korte tijd later ging hij naar de Opera van Hannover als eerste bariton. In Nederland debuteerde Derksen in 1968 als Renato in Un ballo in maschera bij de Nederlandse Opera, waar hij tot 1994 in 48 producties zou optreden.

Derksen werd beschouwd als een van de weinige opera-acteurs in Nederland. Acteertalent vond hij zelfs even belangrijk als een mooie stem. 'Bij een mooie stem zonder expressie val ik in slaap.'

Die stem klonk volgens hem opeens veel jonger toen hij tenor werd. 'Ik vind dat ongebruikte deel heel mooi.' Desondanks maakte hij de laatste jaren een comeback als bariton, onder andere als Nabucco.

Meer over