Bari zoekt banen voor legioen zakkenrollers

Bari is het Mekka van de Italiaanse zakkenrollers. Sinds deze week worden de toeristen via beveiligde routes naar de haven geloodst voor de veerboot naar Griekenland....

Van onze correspondent

ROME

Bari, de hoofdstad van de Zuiditaliaanse regio Apulië, is de laatste tijd bekend geworden om de opsluiting van duizenden Albanese bootvluchtelingen in een stadion, het uitbreken van een cholera-epidemie en de arrestatie van tientallen notabelen wegens corruptie en relaties met de mafia. Van deze dieven in het groot heeft de doorsnee toerist geen last. Van de kruimeldieven des te meer.

Tegen de zakkenrollers, vaak jongens van dertien, veertien jaar, is bijna geen verweer mogelijk. Als minderjarigen kunnen ze niet worden gearresteerd, en meerderjarigen komen snel vrij. Sommigen van hen krijgen dertig keer per jaar met justitie te maken.

Vaak opereren ze op scooters of fietsen. Daarbij is onlangs de eerste dode gevallen. Een 59-jarige Griek keerde met zijn vrouw vanuit Duitsland naar huis terug. In Bari moest hun auto voor een stoplicht wachten. Een jongen op een fiets sloeg een ruitje stuk en griste een tas op de achterbank weg. Daarin zat het spaargeld van een jaar. Op het politiebureau stierf de Griek aan een hartaanval, zijn vrouw kreeg een flauwte. Een week later werd op dezelfde plek met dezelfde techniek een Turkse immigrantenfamilie beroofd.

Eind juni dreigden de regeringen van ruim twintig landen hun consulaten in Bari te sluiten als de overheid niet zou optreden tegen de zakkenrollersplaag. Vorige week kwam het antwoord van de nieuwe burgemeester. Hij verbood de bin nenstad voor scooters, verscherpte de bewaking en organiseerde politie-escortes voor toeristen.

Op de afslag van de snelweg en op het vliegveld werden auto's, caravans en bussen van toeristen die naar de haven moesten in een rij gezet, waarna de politie het konvooi naar de haven begeleidde. Deze 'vernederende' maatregel is door de prefect van Bari vervangen door een stevige politiebewaking op de routes naar de haven.

De burgemeester weet heel goed dat de oplossing van het zakkenrollersprobleem elders ligt. 'Geef ons werk en we zullen niet meer stelen', liet een 18-jarige beroepsdief weten in een interview. De burgemeester is het met hem eens. Hij wil de zakkenrollers nuttig werk laten doen. Bijvoorbeeld als tuinman, of in een branche die ze al kennen: de toeristenindustrie.

Meer over