Barghouti voert verkiezingsstrijd vanuit de cel

De in Israël gevangen zittende Fatah-leider Marwan Barghouti heeft zich drie dagen voor de Palestijnse parlementsverkiezingen uitgesproken voor politieke samenwerking van zijn organisatie met de radicale Hamasbeweging....

In een met toestemming van Israël in de cel opgenomen interview met de Arabische nieuwszenders al-Jazeera en al-Arabiya zei hij zondag: ‘Veel van onze broeders wilden de afgelopen tien jaar niet meedoen aan de regering.’ Maar dat is volgens hem anders, nu Hamas wel aan de verkiezingen deelneemt.

Volgens Barghouti is het voor de momenteel regerende Fatah geen vraag of het uit de strijd tegen de Israëlische bezettingsmacht ontstane principe van ‘broeders in bloed, broeders bij de besluitvorming’ ook in het parlement gaat gelden. Fatah en Hamas zijn volgens hem partners. Waarnemers gaan ervan uit dat Hamas het bij de verkiezingen goed gaat doen.

Barghouti riep de Palestijnen op massaal naar de stembus te gaan en niet af te zien van hun belangrijkste eisen aan Israël. Oost-Jeruzalem moet volgens hem de hoofdstad van een Palestijnse staat worden.

In het interview beschuldigde hij de Israëlische regering van moord op de voormalige Palestijnse president Arafat. ‘Eerst hebben ze hem politiek omgebracht en daarna fysiek.’

Barghouti zit sinds april 2002 in een Israëlische cel wegens betrokkenheid bij de moord op vijf Israëliërs. In 2004 werd hij veroordeeld tot vijfmaal levenslang.

Meer over