Barendrecht

Op de Forumpagina van 21 november stond een twistgesprek met wethouder Simon Zuurbier uit Barendrecht die mordicus tegen het experiment van Shell met CO2-opslag onder zijn woonwijk is....

Bastiaan Zoeteman,Tilburg hoogleraar duurzaamheidbeleid;

Shell heeft echter de regering onder druk gezet door te eisen dit project door te laten gaan, want anders zal het hele experiment worden afgeblazen. Er is de regering veel aan gelegen om het wel door te laten gaan, want CO2-opslag moet in Nederland de komende decennia big business worden.

De technici hebben aangetoond dat de risico`s verwaarloosbaar klein zijn en Shell vindt zijn standpunt dan ook te rechtvaardigen. De geschiedenis herhaalt zich. Was het niet ook Shell dat met eenzelfde redenering vasthield aan het afzinken van het oude booreiland Brent Spar naar de bodem van de oceaan en pas door een consumentenboycot bij de benzinepomp tot andere gedachten werd gebracht? Kennelijk is het management bij Shell dat deze les heeft geleerd inmiddels met pensioen en begint de nieuwe garde vrolijk met het maken van dezelfde fouten.

Als je afvalgas onder een woonwijk gaat pompen, maak je bij de bevolking angstgevoelens los. Die kunnen niet even worden weggestopt met een deskundigenrapport. Het experiment wordt immers gedaan omdat er nog onzekerheden zijn - al zijn ze nog zo klein. Het gaat niet om het risico maar om de perceptie van het risico.

Ieder weldenkend mens vindt het niet prettig als er onder zijn huis iets in de bodem wordt gepompt waarom niet is gevraagd. Daarom voorspel ik dat de keus voor de goedkoopste oplossing - Barendrecht in plaats van een verder weg gelegen natuurgebied of de Noordzee - uiteindelijk de duurste oplossing zal blijken.

Shell zal de bewoners een schadevergoeding gaan betalen voor hun lagere huizenprijzen, voor de geleden psychische schade en tenslotte krampachtig pogen haar ingedeukte duurzaamheidsimago weer wat op te krikken.

Meer over