Barça achter zieke Vilanova

Tito Vilanova heeft zijn werkzaamheden als hoofdcoach van Barcelona in elk geval tijdelijk moeten neerleggen, nadat er opnieuw kanker bij hem is geconstateerd in zijn speekselklieren. Hij wordt vandaag geopereerd en zal de komende zes weken worden bestraald en chemotherapie ondergaan.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Bij de 44-jarige Catalaan werd in november vorig jaar, toen hij nog assistent was van succescoach Pep Guardiola, een tumor in zijn speekselklieren verwijderd. Bij een controle deze week kwam de nieuwe slechte tijding.

Bij Barcelona, nummer één in Spanje, is assistent-trainer Jordi Roura (45) de komende tijd de baas, de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Valladolid incluis. Roura debuteerde in de jaren tachtig nog onder toenmalig coach Johan Cruijff, maar kon nooit echt doorbreken omdat een zware knieblessure hem parten speelde.

Hoewel Barcelona woensdag tot in de avond wachtte met een officiële toelichting op de ziekte van Vilanova, toonde middenvelder Xavi al vroeg op de dag op Twitter meteen zijn medeleven. Hij kreeg daarop navolging van talloze coaches en spelers uit het internationale topvoetbal. Ook toptennisser Rafael Nadal liet een steunbetuiging achter. Adria, de zoon van Vilanova, bedankte later op de dag iedereen op Twitter voor de reacties.

Clubvoorzitter Rosell zei woensdagavond: 'Op dit moment schenken we onze onvoorwaardelijke steun aan Tito en zijn familie. Belangrijk is nu dat hij herstelt. Tito is erg sterk en we zijn vol vertrouwen dat hij binnenkort weer bij ons zal zijn.'

Vilanova schoof afgelopen zomer door in de felst begeerde trainersstoel, nadat Guardiola had besloten tot een sabbatical. Samen wonnen zij de voorbije vier jaar in totaal dertien prijzen, waaronder drie landstitels en de Champions League.

Het nieuws over Vilanova kwam uitgerekend op de dag dat Eric Abidal de training mocht hervatten na zijn herstel van een levertransplantatie, negen maanden geleden.

Fans van Barcelona waren aanvankelijk in een opperbest humeur geweest nadat bekend was geworden dat drie gezichtbepalende spelers, aanvaller Lionel Messi, middenvelder Xavi Hernandez en verdediger Carles Puyol, hun contract verlengden. Maar het nieuws over Vilanova, die woensdag nog wel zijn gezicht liet zien op het trainingscomplex, deed die stemming omslaan.

Technisch directeur Zubizarreta zei woensdagavond: 'Tito was, is en zal onze coach blijven. We moeten verdergaan zoals we gewend zijn. Vandaag was ook een dag van vreugde vanwege de terugkeer van Abidal en de contractverlengingen. Nu moeten we verder.'

undefined

Meer over