Barbie viert op grootse wijze dat ze 40 wordt

Een miljard schoenen, 100 miljoen meter kledingstof, één keer in de tien jaar een facelift en dat alles nog vóór haar 40ste verjaardag....

Barbie is een creatie van het Amerikaanse echtpaar Ruth en Elliot Handler. Op 9 maart 1959 zag Barbie, die vernoemd is naar dochter Barbara, in de poppenfabriek van de Handlers het licht. Voor een 40-jarige heeft Barbie een indrukwekkende carrière achter de rug. Ze begon als topmodel en was op 5-jarige leeftijd al student. Ze werd medisch sergeant tijdens de militaire operatie Desert Storm in Irak, Olympisch atlete in 1975 en maanreiziger in 1965, 1986 en 1994.

Zo succesvol als ze was in de liefde met Ken en in haar carrière, zo beroerd is het in die veertig jaar gegaan met haar imago. In de beginjaren vielen alle verantwoordelijke ouders over haar heen (zij vonden de eerste Barbie veel te sexy) en onlangs nog kreeg Barbie te horen dat ze veel te slank was. Jonge meisjes zouden het idee kunnen krijgen dat de Barbie-look nastrevenswaardig is.

De allernieuwste Barbie heeft daarom volgens de fabrikant 'een natuurlijker uiterlijk' dan vroeger: smallere heupen, de taille wat breder en de borsten een cupje kleiner. De overdaad aan make-up is verdwenen, het haar is minder bol en de glimlach is bescheidener geworden. Wel gebleven zijn de sterretjes in haar ogen en de eeuwig openstaande mond met de hagelwitte tanden. Of veel meisjes nu wel kunnen voldoen aan het schoonheidsideaal van Barbie, blijft de vraag. Waarschijnlijk voldoen meer vrouwen aan de Barbie waar de Body Shop twee jaar geleden mee adverteerde: een vrouw met een buikje en mollige benen.

De expositie over Barbie (met op Barbie geïnspireerde kunstwerken en een historisch overzicht van veertig jaar) start vandaag in de Amsterdamse Bijenkorf en blijft daar tot 5 april. Daarna reist Barbie door naar de filialen in Rotterdam en Eindhoven.

Meer over