Barak en Arafat blijven ruziën over gevangenen

Onenigheid over de vrijlating van enkele tientallen Palestijnse gevangenen stond gisteren een overeenkomst tussen de Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat in de weg....

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, werd tijdens een bezoek aan Egypte tegen haar zin betrokken bij besprekingen tussen Israëli's en Palestijnen. Ze sprak per telefoon met Barak, die niet naar Egypte wilde komen, en met Arafat, die er wel was. Maar ze zei met nadruk dat het aan de partijen zelf is om 'moeilijke beslissingen' te nemen. Albright toonde zich tamelijk optimistisch.

In de Egyptische stad Alexandrië was alles in gereedheid gebracht om Barak en Arafat een document te laten tekenen waarmee de weg zou worden vrijgemaakt voor de uitvoering van het zogeheten Wye-akkoord uit 1998. Dat voorziet, behalve in de terugtrekking van Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever, in de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

In 'Wye' is echter niet zwart op wit vastgelegd hoeveel personen worden vrijgelaten, en evenmin wie in aanmerking komen. Israël stelde gisteren dat het slechts honderd man zou hoeven vrijlaten. Maar, zo werd in Jeruzalem gezegd, als Arafat wijzigingen in 'Wye' aanvaardt, zal Israël dat aantal meer dan verdrievoudigen.

De Palestijnen eisten de afgelopen dagen de vrijlating van 400 'politieke gevangenen'. Israël wilde hooguit 370 Palestijnen op vrije voeten stellen, en niemand die zich schuldig heeft gemaakt aan geweld tegen Israëli's.

Door de onenigheid komen recente afspraken tussen Israël en de Palestijnen op losse schroeven te staan. Een daarvan is de aanleg van een haven in de Gaza-strook. Voor dit door de Palestijnen fel begeerde project heeft Nederland tientallen miljoenen guldens klaarliggen. PvdA-fractieleider Melkert zei gisteren in Tel Aviv bang te zijn dat het havenproject 'enorme vertraging' oploopt. Melkert leidde een PvdA-delegatie die met prominente Israëli's (onder wie Barak) en Palestijnen sprak.

Melkert zei zich te kunnen voorstellen dat de Palestijnen het Wye-akkoord eindelijk uitgevoerd willen zien, nadat het door Baraks voorganger Netanyahu was 'bevroren'. Maar hij toonde vooral begrip voor de geestverwante Israëlische premier, die de Palestijnen heeft gewezen op de manco's van 'Wye'. Barak wil zo snel mogelijk met de Palestijnen praten over zaken waarbij de vrijlating van pakweg dertig gevangenen in het niet valt, zoals de toekomst van joodse nederzettingen.

Meer over