Bannon: ontslag FBI-chef was grootste fout uit 'moderne politieke geschiedenis'

De grootste fout uit de moderne politieke geschiedenis. Zo noemt Steve Bannon, tot voor kort de politieke strateeg in het Witte Huis, de beslissing van president Donald Trump om FBI-chef James Comey te ontslaan. In een interview met het nieuwsprogramma '60 Minutes' zei Bannon ervan overtuigd te zijn dat Robert Mueller nooit tot speciale aanklager zou zijn benoemd als Trump Comey niet had ontslagen.

Bert Lanting
Steve Bannon. Beeld epa
Steve Bannon.Beeld epa

'We zouden geen onderzoek hebben met de breedte die Mueller duidelijk zoekt', zei Bannon tegen interviewer Charlie Rose. Voormalig FBI-chef Mueller werd in mei door onderminister van Justitie Rod Rosenstein benoemd om onderzoek te doen naar de mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en vertegenwoordigers van de Russische regering. Dat was een week nadat Trump Comey de laan uit had gestuurd.

Volgens Bannon, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis weer is teruggekeerd als baas van de ultrarechtse nieuwssite Breitbart, heeft Trump de fout gemaakt dat hij geobsedeerd was door de persoon Comey. Washington is volgens Bannon een 'stad van instellingen, niet van individuen'. 'De FBI is een institutie. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is een institutie. Het ministerie van Justitie is een institutie. Zij hebben een institutionele logica over hoe ze moeten functioneren en wat ze gaan doen. Je moet je niet fixeren op individuen.'

Ondanks zijn kritiek op Trumps beslissing Comey te ontslaan staat Bannon nog altijd vierkant achter Trump. De Breitbart-chef maakt er geen geheim van dat hij Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, en Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, als zijn vijanden ziet. Volgens hem proberen zij de uitkomst van de verkiezingen van 2016 teniet te doen.

Tekst gaat verder onder de video.

Net als Trump verwijt Bannon de leiders van de Republikeinen in het Congres dat zij niet genoeg hebben gedaan om Trumps belangrijkste projecten - het afschaffen van Obamacare en de bouw van een muur langs de grens met Mexico - door het Congres te krijgen. Volgens Bannon is dat de reden dat Trump op het ogenblik slecht scoort als het om zijn optreden als president gaat. 'Ik denk dat hij op 36 of 38 procent staat omdat we er nog niet in geslaagd zijn de muur te bouwen'.

Toch voorspelde hij dat de Republikeinen bij de komende verkiezingen 'zes of zeven' Senaatszetels zullen winnen en dat Trump in 2020 met overweldigende meerderheid zal worden herkozen. Met behulp van Breitbart en de financiële steun van de oerconservatieve multimiljardair Robert Mercer wil Bannon een offensief openen tegen Republikeinse senatoren die kritisch staan tegenover Trump.

Tussentijdse verkiezingen

Zo wil hij bij de voorverkiezingen een conservatieve tegenkandidaat in stelling brengen tegen de Republikeinse senator Dean Heller uit Nevada, die tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar weigerde zich achter Trump te scharen. Ook senator Jeff Flake, die onlangs een kritisch pamflet over Trump publiceerde, staat op de lijst van Republikeinse Congresleden die Bannon wil afschieten.

De eerste krachtmeting vindt deze maand plaats bij de tussentijdse verkiezingen voor de Senaatszetel die Jeff Sessions achterliet toen hij door Trump tot minister van Justitie werd benoemd - een beslissing waarvan de president inmiddels spijt heeft. Trump verwijt Sessions dat hij de benoeming van Mueller niet heeft weten tegen te houden.

McConnell staat achter Luther Strange, die Sessions' plaats in de Senaat tijdelijk heeft overgenomen, maar Bannon voert via Breitbart campagne voor de oerconservatieve voormalige rechter Roy Moore. Die maakte naam doordat hij in 2001 weigerde de Tien Geboden die hij in de rechtszaal had opgehangen te verwijderen.

Als Moore de verkiezingen wint, zou dat een gevoelige klap zijn voor McConnel. De leiders van de Republikeinse partij zijn bang dat de ultrarechtse kandidaten die Bannon naar voren schuift het in 2018 zullen verliezen van gematigde Democraten. Maar Bannon is ervan overtuigd dat zijn populistische beweging de kiezers meer zal aanspreken dan het traditionele Republikeinse establishment.

Meer over Bannon

'Ook buiten het Witte Huis zal Bannon leidinggeven aan een nationalistische beweging'. Moet Trump bang zijn voor Steve Bannon aan de zijlijn? (+)

Breitbart vond het rechtse geluid opnieuw uit met een ruwe toon, harde journalistiek en flirts met racisme. Hoe bracht het Trump - én zichzelf, in de persoon van Steve Bannon - in het Witte Huis? (+)

Wie is de man die graag poseert als een ongelikte beer en voor wie niemand veilig is? Een profiel van Steve Bannon.

Met de benoeming van Reince Priebus en Steve Bannon gaf Trump de twee gezichten van zijn campagne ook letterlijk twee gezichten: dat van een pragmatische Republikein en dat van een rechtse oproerkraaier.

Meer over