Banneren.nl wekt boosheid van zijn banner-staarders

Bóós is Blondy58. 'Zou u het pikken als uw werkgever salarissen zou korten omdat één enkele werknemer hem heeft opgelicht?'..

Toch gebeurt dat bij Banneren.nl, moppert J. Putten, de Nijmegenaar die achter het pseudoniem Blondy58 schuilgaat.

Bij de website Banneren.nl valt geld te verdienen. De internetgebruiker die zich inschrijft, staat een klein stuk van zijn computerbeeldscherm af aan het bedrijf. Dat projecteert daar via internet voortdurend kleine advertenties in. De gebruiker krijgt een bedrag voor iedere reclamebalk - banner - die hij bekijkt.

Banneren.nl, een project van AdFrame in Amsterdam, is minder vrijgevig dan sommige Amerikaanse concurrenten. Die betalen tot 12 dollar voor het bekijken van een filmpje. Banneren.nl betaalt 2 tot 6 cent per bekeken banner. En zelfs aan die betrekkelijke vrijgevigheid zit een grens, merkte Putten vorige maand.

Net als de overige 85 duizend gebruikers van Banneren.nl kreeg Putten een berichtje van AdFrame. Dat schrapte met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar de 5 gulden premie die de leden was beloofd voor het aanbrengen van nieuwe banner-watchers. Er zou op te grote schaal gefraudeerd zijn met valse namen en adressen.

Is het fair om alle gebruikers te straffen voor het geknoei van een minderheid? Nee, geeft E. Hoen van AdFrame toe. Met tegenzin heeft het bedrijf de 5-piek-beloning de nek omgedraaid. 'Maar op den duur telden we wel 5 duizend spookgebruikers, met namen als Pietjepuk1, Pietjepuk2, Pietjepuk3. En die moesten we er handmatig uitvissen, wat een hels karwei is.'

Hoen zegt dat individuele gevallen zullen worden herzien, als de gebruiker een beleefd briefje stuurt. Pietjepuk1, 2 en 3 kunnen dat beter laten. De spelregels van Banneren.nl geven AdFrame het recht om fraudeurs een boete op te leggen van 5000 gulden.

Zo'n bedrag banner je niet in een maand bij elkaar.

Meer over