Banken zakken diep weg in vertrouwenscrisis

Europese en Amerikaanse banken krijgen het steeds moeilijker met de kredietcrisis. Op de beurzen kelderen vandaag de koersen van Fortis, ING, Société Générale en andere grote financiële instellingen.

Fortis, dat momenteel al zijn aandacht richt op het integreren van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro in de eigen organisatie, verloor donderdag ongeveer 6 procent van zijn waarde. Sinds begin juli is de koers 43 procent gedaald: van boven de 31 euro tot 18,55 euro nu.

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar maakte donderdag voorbeurs kwartaalcijfers bekend en die vielen analisten rauw op hun dak. De tegenvallers betreffen niet zozeer stroppen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Over de hele linie wordt minder winst gemaakt. Conclusie: het idee dat de kredietcrisis draait om stroppen op die Amerikaanse hypotheekmarkt, waar armlastige huizenbezitters met veel te hoge leningen zijn opgezadeld, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Vertrouwen
De afgelopen dagen blijkt duidelijk dat de crisis diep ingrijpt in het vertrouwen dat nodig is om de financiële markten soepel te laten functioneren, met als gevolg dat er op allerlei terreinen pas op de plaats wordt gemaakt.

Woensdag bleek al dat ING zowel in het verzekeren, in het zakenbankieren als in het bankieren voor particulieren minder draait. In twee dagen verloor ING 5 procent van zijn beurswaarde.

Fortis meldde donderdag lagere winstcijfers voor met name de verzekeringstak. In totaal daalde de winst over het derde kwartaal met 10 procent ten opzichte van vorig jaar: van 884 miljoen euro naar 798 miljoen.

Grootste klappen
Fortis en ING zeggen beide ‘niet substantieel’ te worden getroffen op de subprime markten. Het zijn vooral de investeringsbanken die daar de grootste klappen krijgen. Een van de grootste Amerikaanse partijen op die markt, Morgan Stanley, maakte woensdagavond bekend een afschrijving van 3,7 miljard dollar (2,5 miljard euro) te moeten doen als gevolg van problemen met risicovolle hypotheken. Eerder meldden Bear Stearns, Merrill Lynch en Citigroup miljardenverliezen. Inmiddels zijn de topmannen van Merrill en Citi afgetreden.

Morgan Stanley heeft woensdag de verwachting uitgesproken dat de onzekerheid op de financiële markten, veroorzaakt door de aantasting van het vertrouwen van de banken in elkaar, nog enkele kwartalen zal aanhouden.

Meer over