Banken weer in het verdomhoekje op beurs

STEMMING De meeste Europese beurzen sloten dinsdag met een kleine winst. De Europese beurzen kregen steun in de rug uit de Verenigde Staten....

De AEX won 1 procent. In Amsterdam waren Corporate Express en vastgoedfondsen in trek. De Duitse Dax klom met 0,1 procent. De FTSE 100 eindigde 0,9 procent hoger in Londen. De Franse Cac-40 won 1 procent.

VASTGOED Corio en Unibail Rodamco stegen met respectievelijk 1,6 en 2 procent. Deze vastgoedfondsen profiteren van een rapport van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase. Volgens analisten van de bank is beleggen in vastgoed een goede bescherming tegen inflatie. Als gevolg van de hoge olie- en grondstofprijs is de inflatie in de eurozone gestegen naar een recordhoogte. De inflatie op jaarbasis was vorige maand 3,6 procent.

BANKEN Hernieuwde zorgen van beleggers over de kredietcrisis waren slecht voor financiële concerns. De angst werd maandag aangewakkerd door financieringsproblemen bij een grote Britse hypotheekbank en negatieve uitlatingen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s over de vooruitzichten voor de Amerikaanse financiële sector.

Aegon zag een deel van de maandag geboekte winst verdampen. De verzekeraar verloor 0,8 procent. Maandag was Aegon een van de weinige stijgers na de aanscherping van de winstdoelstellingen en plannen voor investeringen in opkomende markten.

Fortis hield het verlies beperkt tot 0,2 procent. Op de beurs in Londen viel Royal Bank of Scotland (RBS) uit de toon met een flinke koerswinst. Beleggers zetten RBS 7 procent hoger na geruchten dat de activistische aandeelhouder The Children’s Investment Fund (TCI) een belang in de Britse bank opbouwt. TCI was eerder actief bij ABN Amro.

CORPORATE EXPRESS Kantoorinrichter Corporate Express stal de show onder de AEX-fondsen. De koers schoot met 6 procent omhoog nadat de Amerikaanse branchegenoot Staples zijn bod verhoogde van 8 naar 9,15 euro per aandeel. Corporate Express wil de overname voorkomen door te fuseren met de Franse kantoorgroothandel Lyreco.

Meer over