Banken: frauderen met pin mogelijk

De Nederlandse banken erkennen dat het mogelijk is fraude te plegen met pinpassen, waardoor 'spookopnames' buiten medeweten van de pashouder kunnen plaatsvinden....

Aanleiding voor de ommezwaai in de opstelling van de banken zijn twee gevallen van spookopnames. Daarbij staat vast dat de pashouders met hun pinpas in Nederland waren, terwijl in het buitenland grote bedragen van hun rekening werden opgenomen.

De Consumentenbond noemt het een 'doorbraak' in de opstelling van de banken. De bond dringt er op aan dat de banken nu ook coulanter worden in het vergoeden van spookopnames. 'Tot nu toe lag de bewijslast volledig bij de klant. Banken gingen ervan uit dat fraude onmogelijk was en dat de klant dus iets doms had gedaan. Nu blijkt dat dit niet het geval hoeft te zijn. De banken erkennen dat. Het is mogelijk om pas en pincode te kopiëren', zegt Cécile Nijkamp, woordvoerder van de Consumentenbond.

Politie en justitie onderzoeken inmiddels spookopnames met gekopieerde passen. Op twee plaatsen in Nederland is de afgelopen tijd met tientallen valse bankpasjes geld opgenomen. Eén verdachte is aangehouden in deze zaak, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

Criminelen zijn er volgens de NVB de afgelopen tijd in geslaagd pinpassen in handen te krijgen en achter de bijbehorende pincodes te komen. Vervolgens is met valse passen geld opgenomen, terwijl de originele passen in de portemonnee van de eigenaren zaten.

Gedupeerden krijgen na controle de schade vergoed, aldus de bankenvereniging. In het belang van het onderzoek wil de NVB geen nadere mededelingen doen.

Vorige week meldde de Postbank dat tientallen klanten bedragen tot 2000 euro kwijt zijn door geldopnames in Parijs, terwijl ze hun pas gewoon in bezit hadden en niet in Frankrijk waren geweest. Volgens de NVB maken ook deze spookafschrijvingen onderdeel uit van het onderzoek. De NVB roept consumenten op de bank in te lichten als er iets verdachts aan de hand lijkt te zijn met geld- of betaalautomaten.

Meer over