Column

'Bankbestuurders met grote ideeën: bij ABN Amro zat er destijds ook zo eentje'

'Op wanbeleid en mismanagement waarvan duizenden mensen direct en miljoenen belastingbetalers indirect de dupe worden, staan bij ons geen juridische sancties. Integendeel,' aldus columnist Bert Wagendorp over de nationalisatie van SNS Reaal.

Sjoerd van Keulen Beeld ANP
Sjoerd van KeulenBeeld ANP

Minister Dijsselbloem van Financiën kon zich 'goed verplaatsen in de weerstand' en premier Rutte begreep dat veel mensen het 'geen prettig idee' vonden. Zelf had hij er 'verschrikkelijke hoofdpijn' van. Maar SNS Reaal niet van een faillissement redden was geen optie, dus krijgen we begin maart een paar miljard extra over ons heen aan bezuinigingen.

Maar voor 3,7 miljard zijn we nu dus wel eigenaar van nóg een bank, plus de nodige bejaardenbungalows in Spanje, onverkoopbare appartementen in Florida, diverse leegstaande kantoorkolossen en nog zo wat gammel vastgoed.

Marktconform
Op de vraag of er nog juridische maatregelen worden genomen tegen de verantwoordelijken volstond Dijsselbloem gisteren met een simpel 'nee' en zei Rutte helemaal niks, behalve dat de vijfenhalve ton die de nieuwe SNS-directeur gaat verdienen marktconform is.

Vijf jaar geleden was de politicoloog Sjoerd van Keulen nog de ceo van SNS Reaal. Hij had het jaar ervoor de Bouwfonds vastgoedfinanciering overgenomen van ABN Amro, nadat hij SNS Reaal eerder al naar de beurs had gebracht.

In 2007 gaf hij een interview aan Management Scope. SNS Reaal, zei hij, was de 'Pietje Bell' onder de banken en ging de wereld veroveren. Van Keulen vond het namelijk heel erg leuk 'een idee om te vormen tot een product of resultaat'.

Rijkman Groenink
Bankbestuurders met grote ideeën: bij ABN Amro zat er destijds ook zo eentje, Rijkman Groenink. De reparatie van zijn megalomane dromen kostte de belastingbetaler tot dusver 32 miljard - Groenink reisde met 25 miljoen afzwaaipremie naar Toscane.

Het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de burger aan betaalbare woningen te helpen. In 2000 werd het nodig geacht het bedrijf te privatiseren middels verkoop aan ABN Amro. En passant werd de firma omgevormd tot een roversnest. We danken daar recentelijk nog een prachtige tv-serie aan, De ontmaskering van de vastgoedfraude.

SNS kwam in 1987 tot stand na een fusie van Bonds- en Nutsspaarbanken, die in de 19de eeuw waren opgericht om de bevolking aan te zetten tot spaarzaamheid. Tien jaar later volgde de fusie met Reaal, een conglomeraat van financiële instellingen die voortkwamen uit de vakbeweging.

Soms word je getroffen door een diep heimwee.

Ouderwetse waarden
Het nieuwe SNS Reaal, verklaarde Van Keulen in 2007, hechtte trouwens ook zeer aan 'ouderwetse waarden als degelijkheid, gemak, transparantie en 'doe maar gewoon'. Intussen hechtte hij zelf vooral aan moderne waarden als een miljoenensalaris en flinke bonussen.

Daar was hij zelfs zo mee bezig, dat het hem even ontging dat hij met Bouwfonds een dubieus bedrijf kocht, een te groot risico aanging en zich op een markt begaf waar hij en zijn bankverzekeraar de ballen verstand van hadden.

In 2009 vertrok Van Keulen bij SNS. De puinhoop waaraan premier Rutte gisteren refereerde en waarvan hij zo'n hoofdpijn kreeg, kan voor een belangrijk deel op het conto van Van Keulen worden geschreven. Maar op wanbeleid en mismanagement waarvan duizenden mensen direct en miljoenen belastingbetalers indirect de dupe worden, staan bij ons geen juridische sancties. Integendeel.

Sjoerd van Keulen is tegenwoordig commissaris bij ING Bank. Hij is bovendien voorzitter van Holland Financial Centre, een organisatie waarin de financiële wereld samenwerkt 'ter versterking van de Nederlandse financiële sector'.

Rijkman Groenink Beeld ANP
Rijkman GroeninkBeeld ANP
Meer over