'Bank moet klant helpen aan lagere rente'

Banken moeten klanten helpen aan een lagere hypotheekrente. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Hypotheekklanten met een lopend rentecontract kunnen op die manier profiteren van de huidige lage rente en daardoor hun maandlasten flink verlagen.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Op dit moment hebben alleen kopers en huiseigenaren die voor een nieuwe rentevaste periode staan voordeel van de lage hypotheekrente. 'Dat moet ook mogelijk worden voor alle mensen voor wie de renteperiode nog vele jaren doorloopt en die daardoor nog heel lang een hoge rente betalen', aldus Cindy van de Velde, algemeen directeur van de VEH.

'Rentebemiddeling zorgt voor lagere maandlasten en dat maakt mensen financieel weerbaarder. Betalingsproblemen kunnen worden voorkomen of achterstanden ingelopen.'

Vereniging Eigen Huis stelt dat op dit moment alleen ING, Achmea, Obvion, SNS en Regiobank rentemiddeling aanbieden. De vereniging stuurt een brief naar alle andere geldverstrekkers, waarin die met klem worden opgeroepen dit voorbeeld zo snel mogelijk te volgen. Daarmee zouden de banken volgens VEH laten zien dat het belang van hun klanten daadwerkelijk vooropstaat.

Winstmarges
Van de Velde: 'Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar erg hoog en brengt dit wat ons betreft voor geldverstrekkers de morele verplichting met zich mee om rentebemiddeling aan te bieden.'

Bij rentemiddeling wordt de boeterente verrekend in een nieuw rentetarief. Omdat de renteniveaus van nu in vergelijking met vijf jaar terug bijna zijn gehalveerd, levert dit een huiseigenaar met een hypotheek van bijvoorbeeld 200.000 euro volgens VEH een bruto besparing op van 200 euro of meer.

Overstapboete uitsmeren
RTL Nieuws meldde vandaag dat banken het mogelijk zouden kunnen maken voor mensen om optimaal te profiteren van de lage hypotheekrente als ze de overstapboete zouden uitsmeren over enkele jaren.

Zelfs met een over enkele jaren uitgesmeerde boete kunnen huiseigenaren veel goedkoper uit zijn. PvdA en D66 zijn het met de VEH eens.

Meer over