'Bank Deuss deed niets fout'

Vrijspraak voor Jonh Deuss en voor zijn zus Tineke. Dat eiste advocaat Daan Doorenbos donderdag in zijn slotpleidooi in de rechtszaak tegen het tweetal en hun bank First Curaçao International Bank. Over schadeclaims wil hij nog niet praten, 'maar dat is natuurlijk wel een issue'.

GERARD REIJN

ARNHEM - Eigenlijk had justitie niet eens met de vervolging mogen beginnen en is zij dus niet ontvankelijk, vindt Doorenbos. Deuss staat terecht omdat zijn Curaçaose bank FCIB zonder vergunning zou hebben gebankierd in Nederland en omdat hij 'ongebruikelijke' transacties niet heeft gemeld. Verder zouden hij en zijn zus hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. Als er al iemand had moeten optreden, is dat volgens de advocaat De Nederlandsche Bank Een telefoontje was genoeg geweest.'

Maar justitie koos voor een harde aanpak. De Nederlandsche Bank werd op afstand gehouden en nog erger: de FCIB werd bij de inval in Nijmegen op 6 september 2006 stilgelegd. 'Het strafrecht biedt justitie niet de mogelijkheid om een bank op te blazen. Als een bedrijf moet worden stilgelegd, moet de rechter dat beslissen.'

Het OM heeft 18 maanden cel geëist tegen John Deuss, 15 maanden tegen zijn zus en wil 100 miljoen euro aan illegale winsten van de bank.

FCIB is officieel gevestigd op Curaçao maar volgens justitie vonden de feitelijke bankactiviteiten plaats in Berg en Dal bij Nijmegen, in de villa van Deuss. Daar stonden de computers en daar is een andere vennootschap van Deuss gevestigd, TWOCC, die de administratie van de bank deed. FCIB en TWOCC, zegt het OM, zijn verweven tot één 'gezamenlijkheid'.

Doorenbos maakte gehakt van dat betoog. 'Het OM zegt: gooi alles maar op een hoop en veroordeel het maar.' Hij sprak van vervolging van een 'gefingeerde onderneming'. Volgens Doorenbos zat de bank gewoon op Curaçao. Dat de computers bij Nijmegen staan, doet er niet toe; ze hadden ook in India kunnen staan. Dat er in Deuss' villa treasury-activiteiten werden gedaan, doet er ook niet toe. Dat zijn allemaal activiteiten waarvoor geen vergunning vereist is.

Doorenbos verwijt het OM een dichte mist te scheppen over de vraag wat nu eigenlijk een vergunningsplichtige bank is. Volgens hem zijn er maar twee aspecten die een rol spelen: een bank trekt geld aan van het publiek en zet geld uit voor eigen rekening. Voor een grensoverschrijdende bank als FCIB is alleen de eerste activiteit onderworpen aan vergunningsplicht.

Maar een bank die alleen professionele en rijke klanten heeft, heeft dan weer geen vergunning nodig. Zo'n bank was FCIB, zegt Doorenbos. Van alle rekeninghouders waren er maar dertien die bij hun eerste storting minder dan 50 duizend euro inlegden, een criterium dat in de wet werd genoemd als ondergrens van 'professionele partijen'. Velen stortten meteen tonnen, soms miljoenen.

De bank richtte zich niet op het Nederlandse publiek. Zij was niet zichtbaar (de villa van Deuss staat verborgen tussen het groen), de website had geen enkele verwijzing naar Nederland en FCIB benaderde niet zelf potentiële klanten. Nederlandse FCIB-klanten hadden op eigen initiatief een rekening geopend, zegt Doorenbos. Van de dertien rekeninghouders die minder dan 50 duizend euro als eerste storting deden, was er niet één Nederlander.

Het criterium van een eerste storting van 50 duizend euro gold niet expliciet op het moment dat justitie de inval bij Deuss deed, in de zomer van 2006. Maar, zegt Doorenbos, wezenlijk anders was het beleid toen niet. En in het strafrecht geldt de regel: als tijdens de vervolging de wet versoepelt, dan moet de verdachte daarvan profiteren.

undefined

Meer over